Život je hostina

Autor | Prosinec 10, 2012
34937-zivot-je-hostina

Jak je psáno v titulku, život je hostina a jídlo je zábava. To první je název nové kuchařky britské autorky Nigelly Lawson, to druhé jsem pochopila již před mnoha lety a s neutuchající radostí se bavím stále…

S kuchařkou Život je hostina, kterou vydala Euromedia Group k. s. Ikar, si vychutnáte život po celý rok. Nigella Lawson představuje lahodné pokrmy pro sváteční dny, rodinná výročí, hostiny a party pro dospělé i děti, je nejenom zdatná kuchařka, ale navíc umí i příjemně pobavit. Více než 300 receptů vám zpříjemní Vánoce, Nový rok, Velikonoce… Naučíte se připravit bezmasou hostinu, benátskou či svatební hostinu a mnoho dalšího.

Dnes zkusíme podle Nigelly Lawson mou oblíbenou kratochvíli:

Půlnoční hody

Špagety po uhlířsku

Znám lidi, kteří považují kuchyňské seance za nebezpečný precedent, a uznávám, že mají do určité míry pravdu. Ani náhodou nehodlám zavádět módu žhavé hospodyňky, která při první milostné schůzce v soukromí domova prostře stůl, avšak donést zpátky do postele hrnec horkých těstovin je něco jiného, prostě cítím, že první společně strávená noc by se měla oslavit třeba i ve tři hodiny ráno.
Vzpomněla jsem si na film Hořkost, v němž Meryl Streepová uvařila Jacku Nicholsonovi spaghetti alla carbonara, jak zní recept v italštině, a myslím, že ty jsou to pravé pro první intimní hostinu, neboť se dají slastně vcucávat do úst, a dva zamilovaní si mohou vzájemně olizovat omáčkou zapatlané brady. Vím, že celý balíček špaget je pro dva moc, ale pociťuji potřebu vzít do ložnice obří kotel, abychom se namlsali bez talířů, na nichž se ten ohromující dojem ztrácí. Proč si dělat starosti se zbytkem? Vsadím se, že přijde k chuti později.

500 g špaget
275 g pancetty nebo anglické slaniny, v celku
2 lžičky olivového oleje
60 ml suchého bílého vína nebo vermutu
4 vejce
50 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
mletý černý pepř
60 ml smetany ke šlehání
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Do velkého hrnce nalijeme dostatek vody, kterou osolíme a dáme vařit. Z pancetty nebo anglické slaniny okrojíme kůžičku a pak nakrájíme špalíček na kostičky 1,5 x 1 cm.
Do velkého kastrolu kápneme dvě lžičky oleje a přidáme kůžičku, kterou necháme vyškvařit, a potom ji vytáhneme a vyhodíme. Na tuk dáme kostičky slaniny, které osmažíme do křehka, avšak nikoli dokřupava. Přilijeme víno nebo vermut, které svaříme, aby vzniklo malé množství slaného, vínem provoněného sirupu. Kastrol odstavíme z plotny.
V míse rozšleháme vejce s parmazánem, smetanou a špetkou pepře. Do hrnce s vařící se vodou vložíme špagety, které podle návodu na obalu uvaříme al dente („na skus“). Z hrnce odebereme 125 ml kalné vody. Potom špagety scedíme a vyklopíme do kastrolu se slaninou, který vrátíme na plotnu, a obsah dobře promícháme. Podle potřeby přidáme trochu odebrané vody, vše důkladně prohřejeme a odstavíme z plotny. Špagety zalijeme vaječno-sýrovou směsí, okořeníme ještě trochou pepře a muškátovým oříškem a znovu vše svižně promícháme.
Hrdě dopravíme kastrol do postele, aby se do něj mohli ponořit dva zamilovaní hladovci, dřív než si popřejí dobrou noc (s omluvou klubu Hlídačů váhy).

2 porce (pro méně intimní příležitost 4 porce)

Špagetová frittata

Jsem velkým fanouškem talíře studených špaget, z nějž uždibuji, zatímco se nakláním u otevřených dveří chladničky a mlsně pátrám uvnitř. Jestliže však chcete opravdu báječně zužitkovat vařené těstoviny, které zbyly ze včerejška, zkuste italskou omeletu zvanou frittata. Je výtečná i ze zbytku špaget carbonara, které jí propůjčí důvěrně známou příchuť slaniny a sýrové omáčky, ale nebojte se experimentovat všemi prostředky. Jinak zde vždy používám dlouhé útlé těstoviny jako špagety nebo vlasové nudle, které se na omeletu hodí nejlépe. A pokud máte nakrmit víc než jednu osobu, doufejte ve více zbytků.

hrudka másla
kapka česnekového oleje
100 g zbylých vařených špaget
čerstvě mletý černý pepř
3 vejce
1 lžíce nadrobno nasekané petržele (možno vynechat)

Předehřejeme gril. V nepřilnavé pánvi se zesíleným dnem a o průměru 20 cm zahřejeme máslo a olej. V míse rozšleháme vejce se štědrým ždibcem pepře. Do mísy nůžkami nastřiháme špagety, které řádně promícháme s vejci. Směs nalijeme na horký tuk a pečeme několik minut, dokud v dolní části neztuhne. Během pečení pánví občas zakroužíme a zatřeseme. Potom přemístíme pánev pod gril a vyčkáme asi minutu, až omeleta ztuhne rovněž v horní části a navrchu se objeví zlatisté puchýřky.
Na ruce navlečeme chňapky a pánev opatrně vytáhneme ven. Omeletu sesuneme na čekající talíř, posypeme nasekanou petrželí (pokud si přejeme) a dáme se jídla.

Publikaci Život je hostina britské autorky Nigelly Lawson vydala Euromedia Group k. s. Ikar.
Více na: http://www.bux.cz/knihy/105122-zivot-je-hostina.html

Foto a zdroj: Euromedia, laranatestarda, SXC

Život je hostina
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)