Zelí v receptech české kuchyně

Autor | Listopad 7, 2012
1031-strudl

Každé roční období představuje sezónu určitých plodin. Jednou z nich je i hlávkové zelí, které se momentálně nachází doslova ve špičkové formě – je plné vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Již naši předkové věděli, že zelí posiluje imunitu a pomáhá nám přežít zimní období.

Tentokrát jsme pro vás vybrali méně tradiční recept – bramborový štrúdl, jehož hlavní součástí je zmíněné hlávkové zelí. Blíží se svátek sv. Martina, kdy by se stoly měly prohýbat pod tradičními českými pochoutkami a právě štrúdl plný zdravého zelí by mezi nimi rozhodně neměl chybět.

Bramborový štrúdl

Pro 6 osob
Příprava: 25 min
+ pečení 30 min
+ vychladnutí brambor 2 hod

Budete potřebovat:
1 kg brambor
(uvařených asi 2 hod předem a vychladlých)
500 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
50 g změklého másla
2 lžíce mléka
špetku soli

Na náplň:
100 g másla nebo olivového oleje
1 kg zelí, jemně nakrájeného
1 jemně nakrájenou střední cibuli
1 lžíci hladké mouky na zaprášení
3 lžíce octa
4 lžíce cukru
1 lžičku soli
hrst rozinek
pepř a kmín na dochucení
1 žloutek
100 g mandlových lupínků
tuk na pomaštění plechu

1. Brambory oloupejte a prolisujte, rozdrťte nebo zpracujte s pomocí robota (kruhadlem s malými otvory). Dejte je do mísy a nasypte na ně mouku s kypřicím práškem. Přidejte máslo, mléko a špetku soli. Vše zpracujte na polotuhé těsto a nechte chvíli odpočinout pod nahřátou miskou.
2. Ve velkém kastrolu rozehřejte tuk a osmažte na něm cibuli. Přidejte zelí, dobře promíchejte, osolte a nechte pět minut podusit.
3. Zelí zaprašte moukou a podlijte trochou studené vody. Dobře promíchejte, aby se netvořily žmolky; pokud je třeba, ještě podlijte. Přidejte rozinky a duste čtvrt hodiny, až zelí změkne. Dochuťte octem, kořením a cukrem a znovu promíchejte, ale už nevařte.
4. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát o síle asi 5 mm, rozetřete na ně podušené zelí, srolujte jako závin a položte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody, posázejte mandlovými lupínky a pečte dozlatova (asi půl hodiny).

Tip redakce: Připijte si k němu některým ze svatomartinských vín, která se otevírají už příští týden.

Foto a zdroj: www.svatomartinskevino.cz

Zelí v receptech české kuchyně
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)