Závin či štrúdl – multifunkční moučník

Autor | Říjen 12, 2013
1693-strudel-ck-357646-l

Záviny či štrúdly patří k tradičním sladkým moučníkům. Z našich kuchyní voní obzvlášť na podzim a v zimě, kdy jsou k dispozici jablka – jejich nejčastější náplň. Zkusili jste ale někdy slané variace? Patří k vynikajícím tipům na pohoštění, ale také je můžete připravit jako jednoduchou večeři…

Tradice jsou od toho, aby se porušovaly, řekl kdysi kdosi moudrý, a tak si dnes připomeneme, že štrúdl i závin mohou mít také slaný rozměr.
Snad v každé domácnosti se najde v mrazáku listové těsto a ve spíži či lednici ingredience, ze kterých se dají sestavit dokonale chuťově vyladěné směsi pro náplně.

Špenátovo-smetanová náplň

Budete potřebovat malé balení listového špenátu, krabičku zakysané smetany (400 g), špetku nastrouhaného muškátového oříšku, 10 dkg nastrouhaného tvrdého sýra, 2 vejce, pepř, sůl, asi 10 plátků šunky (počet se odvíjí podle typu a velikosti), svazek nakrájené lahůdkové cibulky. Špenát obděláte běžným způsobem a necháte vychladnout. Do mísy si připravíte zakysanou smetanu, vejce, sýr, muškátový oříšek, cibulku, přidáte vychladlý špenát, vše řádně promícháte a okořeníte. Na pláty těsta pokladete šunku, na ni lžící nanesete směs, vše řádně zabalíte a dáte péci.
Tip: Ideálně bude chutnat se sklenkou vychlazeného Sauvignonu.

Hruškovo-sýrová náplň

Budete potřebovat hrušky, pokud použijete naložené, je třeba je nechat okapat, sýr s modrou plísní (20 dkg), 2 velké lžíce nastrouhaných vlašských ořechů, plátky slaniny (15 dkg). Na plát těsta pokladete slaninu, na ni na plátky nakrájený sýr s modrou plísní a na něj na plátky nakrájené hrušky, zasypete ořechy, vše řádně zabalíte a dáte péci.
Tip: V tomto případě zvolte těžší, kořenější víno, např. Gewurtz Traminer.

Masovo-zelná náplň

Budete potřebovat asi 25 dkg mletého masa, láhev zelí ve sladkokyselém nálevu, česnek, směs koření italské bylinky, sůl, pepř, olivový olej. Česnek nakrájíte na drobno a lehce osmahnete na olivovém oleji, přidáte mleté maso, osolíte, opepříte a necháte chvilku dusit. Jakmile maso změkne, přidáte zelí zcela zbavené nálevu, italské bylinky, vše řádně promícháte a necháte opět chvilku podusit. Směs odložíte stranou, aby vychladla. Mezitím si připravíte těsto, které pokladete směsí, zabalíte a dáte péci.
Tip: Dobrou volbou k této náplni bude italské červené Primitivo.

Foto: SXC, foodonthefood.com, myrecipes.com

Závin či štrúdl – multifunkční moučník
2 hlasy, 3.50 prům.hodnocení (76% score)