Zaostřeno na kávovary

Autor | Listopad 4, 2010
627-Essenza-Touch-Red

Připravit šálek dobré voňavé kávy, ať již překapávané nebo espressa, vyžaduje dvě věci: kvalitní surovinu a kvalitní přístroj. Avšak, ne každý kávovar či presovač splňuje podmínky k tomu, aby vyrobil tento nápoj v takové kvalitě, v jaké si ho zasloužíme. K lepší orientaci by nám mělo posloužit pár následujících rad…

V první řadě je třeba si říci, co od nového přístroje očekáváte. Pokud dáváte přednost častějšímu pití chuťově méně výrazných káv, bude pro vás vhodnou volbou překapávač.
Kávoví labužníci, které oslovuje silná chuť, vůně i lahodná pěna, by ale měli sáhnout pro tzv. espressovačích nebo-li kávovarech na tvorbu espressa. Do velké kuchyně se hodí volně stojící kávovar, který může vhodně zvoleným tvarem, barvou i materiálem doladit celkový design interiéru. Pokud ovšem potřebujete ušetřit odkládací prostor, měli byste sáhnout po vestavěném typu.

Překapávače
Princip tohoto přístroje je velmi jednoduchý. Dovnitř vložíte filtr, vsypete dané množství mleté kávy, do příslušné nádobky nalijete vodu, zapnete a pak už stačí jen počkat, až se voda ohřeje a prokape kávou. Překapávač má několik výhod: dá se v něm připravit větší množství nápoje, plotýnka, na které stojí ji udržuje neustále teplou, a kromě kávy v něm můžete připravit i čaj. Moderní přístroje umožňují naprogramovat proces vaření, tedy čas, kdy má být vaše káva hotová, ale také aroma a chuť výsledné kávy.

Espressovače
Přístroje k výrobě espresso kávy využívají vysokého tlaku vodních par, takže proces přípravy trvá jen pár minut. Díky tomu nedochází k vyluhování hořkých látek z vlastní suroviny a takto připravená káva má jemně lahodnou chuť, odrážející spektrum kávových chutí. Jak by tedy měl vypadat správný espressovač… ,,Měl by mít 15-ti barovou pumpu (ideální tlak na spařování), jednoduchou obsluhu (volič vody/kávy, snadný přístup na doplňování vody – /nejlépe zepředu, transparentní zásobník na kávová zrna, kávový mlýnek), snadnou údržbu – nejlépe automatické čistící a odvápňovací programy (rovněž pohodlný přístup k zásobníku kávové sedliny),“ vysvětluje Augustin Schneeweiss ze společnosti Electrolux.

Důležitá je také možnost stavitelných trysek pro použití různé výšky sklenic či hrníčků. I přes výhodu spojení s kávovým mlýnkem, která zaručuje neustále čerstvou kávu, by v kvalitním espressovači neměla chybět také varianta pro použití mleté kávy. Rovněž je oblíbená funkce capuccino a caffé latté, která slouží k přípravě kávových specialit s mlékem. ,,Právě proto zákazník ocení také odnímatelnu nádobku na mléko, která se dá po skončení přípravy vložit do lednice, aby se mléko nezkazilo,“ dodává Lenka Knězová z Philipsu. Komfortnější modely disponují textovým dispejem v českém jazyce nebo speciální funkcí „konvice“, kdy jedním stiskem můžete připravit až 10 šálků.

,,Kombik“
Některé přístroje umožňují v jeden čas přípravu jak kávy espresso, tak překapávané, případně čaje. To je praktické obzvlášť ve vícečlenné rodině.

Dokonalá údržba
Dokonalejší přístroje nepoužívají čistící tablety, ale stačí před odvápněním pouze propláchnout spařovací jednotku vodou. Lépe vybavé modely vždy indikují nezbytnost odstranění kávové sedliny, popř . potřebu odvápnění. Je důležité udržovat kávovar v čistotě, aby nedošlo k negativnímu ovlivnění chutí kávy.

Trendy ve světě kávovarů
Trend současnosti představují kávovary na kapsle, ve kterých se ukrývá přesně odměřené množství dokonale upražené a namleté kávy, zaručující dokonalé espresso. Použití kapslí je ale závislé právě na speciálním druhu pressovaru, který je uvnitř uzpůsoben tak, aby dokázal kapsli ,,otevřít“ – propíchnout a surovou kávu provést celou přípravou. Podle Josefa Voltra z Nespressa tyto hermeticky uzavřené kapsle uchovávají jednotlivé druhy výběrových káv, tzv. Grand Cru, stále čerstvé a chrání jejich kvalitu, tedy příchutě a aroma před škodlivým vlivem vzduchu, světla a vlhkosti. Výsledná káva má pak charakteristickou nahořklou, čistou a vyváženou chuť s hustou a krémovitou pěnou, protkanou tmavě hnědými nitkami.

Fandíme designu
Při výběru přístroje stojí na prvním místě jeho funkčnost, ale výrobci sází také na design, který se přiklání k elegantnímu futuristickému pojetí a jednoduchým tvarům. Barevná střídmost se pak projevuje klasickým kovovým vzhledem, doplněným černou, červenou nebo bílou barvou.

Foto: archiv firem

Zaostřeno na kávovary
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)