Zaostřeno na chladničky

Autor | Červen 26, 2011
809-Zasuvka_ovoce

Málokdo si dnes z časových důvodů může dovolit luxus každodenního nakupování potravin. Řada z nás tak vyráží na obhlídku regálů maximálně jednou týdně a domů se vrací s pořádnými zásobami, které je ovšem třeba někam uložit…

S trvanlivými potravinami nejspíš nebude problém, zato ty rychle se kazící potřebují odpovídající prostředí, jakým je bezesporu chladnička. Ale i ta, aby dokázala uchovat ovoce nebo zeleninu co nejdéle čerstvé a např. produkty vzájemně se ovlivňující svou vůní, musí mít určité parametry.

Bez ladu a skladu = tabu

Chladničku bychom měli otevřít, vyndat požadovaný produkt a zavřít. To vše v pár vteřinách. Ale aby se tak skutečně stalo, musí být potraviny uvnitř přehledně uložené. Systém polic by měl být proto variabilní, raději z tvrzeného skla se zakulaceným lehce zvednutým okrajem, které zabrání rozlitým tekutinám v proniknutí do nižších pater. Tyto police navíc omezují cirkulaci teplého vzduchu, který do chladničky vniká při otevření.

 

Hygiena č.1

Pohromou v chladničce býval zapomenutý kus sýra či jiné voňavé dobroty, jejichž odér s přibývajícími dny a někdy i týdny doslova prosákl i do těch nejvzdálenějších koutků. Moderní přístroje dokáží takovou patálii zlikvidovat v podstatě v zárodku, protože většina výrobců již dnes potahuje vnitřní prostor chladniček speciální vrstvou, která ničí bakterie a nepříjemné pachy. Výjimkou není ani antibakteriální filtr. Aby nedošlo k míchání vůní čerstvých potravin, měli byste aromatické produkty skladovat v uzavřených nádobách či příslušných boxech.

Šikovné vychytávky
Moderní chladničky umožňují díky systémům ,,fresh“ uskladnění ovoce či zeleniny až 4 x delší dobu při zachování jejích základních vlastností. Co ocení pamětníci složitých odmrazovacích procesů je automatická funkce odmrazování, kdy deskový výparník na zadní stěně prochází v chladícím cyklu teplotou nad bodem mrazu, takže se námraza promění ve vodu a sama steče. Pod výparníkem se nachází kanálek s otvorem, kudy voda odtéká do misky na kompresoru, kde se odpaří.

Většina chladniček je opatřena inteligentními senzory, které regulují činnost kompresu v závislosti na změnách teploty vnitřní části. Odborníci tento proces označují jako technologie 6. smyslu. Chladničky současnosti jsou opatřené displayem, který ukazuje potřebné informace jako teplotu, proces chlazení apod. Navíc jeho prostřednictvím můžeme volit řadu nastavených funkcí v závislosti na potřebě chlazení.

Jak velkou chladničku potřebujete
Podle doporučení odborníků byste měli počítat s užitným prostorem alespoň 50 l na každého člena domácnosti. Do úvahy byste ale měli vzít také to, kolik potravin v průměru týdně nakupujete, či zda k vám pravidelně nedochází návštěvy, pro které míváte vždy připravené alespoň malé pohoštění.

Spotřeba
Jelikož si chladničku kupujeme na delší časové období, měla by informace o spotřebě patřit k základním parametrům, podle kterých se budeme ke koupi rozhodovat. Energetická náročnost těchto zařízení je definována podle energetických tříd A až G. Energetická třída se stanovuje podle těchto základních vlastností: spotřeby denní energie, velikosti chladícího boxu, jeho výkonu, klimatické třídy atd.

Jelikož je chladnička v podstatě v nepřetržitém celoročním provozu, představuje její spotřeba velmi důležitý údaj pro domácí rozpočet, nehledě na ekologické aspekty. Nejúspornější typy chladniček najdete ve třídě A, která se dále dělí na A+ (představují až o 25% úspornější chladničku oproti třídě A) a A++ (je o 25% úspornější než třída A+).

Foto: Whirpool, Gorenje, Thermador, Celsius

Zaostřeno na chladničky
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)