Typické švýcarské Malakoffy

Autor | Prosinec 3, 2012
1140-369313_Malakoff_web

Když se řekne Švýcarsko, asi málokdo si nevybaví pověstné hodinové strojky, vynikající čokoládu a sýr, či jeden z nejvyspělejších bankovních systémů vůbec. Kolébka sjezdového lyžování se ovšem může pochlubit i kvalitní horskou gastronomií, lahodnými víny, ale také například nejpřesnějšími a nejčistšími vlaky na světě…

Švýcarsko je sice menší alpská země, která ovšem nabízí širokou škálu možností, jak si užít dovolenou, což je dáno i jejími místy značně rozličnými klimatickými podmínkami. A protože je zima, zabrousíme dnes do několika lyžařských středisek, která se nacházejí v oblasti Ženevského jezera.

Les Diablerets, Less Mosses, Leysin, Rougemont a Châteaux d´Oex leží v nadmořské výšce mezi 1 200 – 2971 m.n.m. V rámci jednoho skipasu, který zahrnuje i dopravu skibusy a vláčky si zde můžete užít přes 500 km kvalitně upravených sjezdových tratí, ale také jízdu přírodním terénem. Nároční lyžaři, snowboardisti i vyznavači freeridu si na své přijdou v Les Diablerets – areálu Pillon. V níže položeném průsmyku Col des Mosses, ve středisku Les Mosses, pak lze vyzkoušet také alternativní zimní sporty, např. jízdu na lyžích tažených koněm, chůzi na sněžnicích anebo výlety na běžkách. Klid a pohodu si vychutnáte v menších střediscích Rougemont a Châteaux d´Oex, kde se provozuje létání v horkovzdušných balónech a každý rok v lednu zde vždy probíhá mezinárodní soutěž v balónovém létání.

Zastavme se na chvilku v Leysinu. Toto lyžařské městečko, obklopené horským masivem Les Diablerets, se nachází ve švýcarském kantonu Waadt. Pokud si budete chtít užít dokonalá ,,panoramata“ doslova jako na dlani, nechte se odsud vyvést lanovkou na vrchol La Berneuse (2 048m) a navštivte otáčivou restauraci Le Kuklos. Tato zvláštní, poněkud futuristická stavba se na slunci do daleka třpytí díky svému skleněnému obalu. Pod místní terasou je umístěno dvanáct solárních panelů, z nichž získaná sluneční energie dokáže restauraci otočit kolem dokola za1,5 hodiny. Během oběda zda tak můžete sledovat film, jehož hlavními hrdiny budou majestátní vrcholky Alp zastoupené Eigerem, Matterhornem, Mont Blancem i částí kouzelného horizontu nad jižním okrajem Ženevského jezera.

Autorem stavby, která rozhodně stojí za shlédnutí i ,,svezení“ je švýcarský architekt Mario Botta, jehož záběr realizovaných staveb je až pozoruhodný. Kromě toho, že tvoří prakticky po celém světě, přijímá i výzvy jako jsou sakrální stavby, vinařské komplexy, památníky, muzea, atd. Mimoto se věnuje také designu a v jeho portfoliu byste našli nejenom nábytek, ale i vázy, hodinky, láhve a mnoho dalších užitkových předmětů.

Krátké nahlédnutí do zimního Švýcarska je u konce, a tak nezbývá než ochutnat typickou švýcarskou specialitu Malakoffy. Tento recept údajně přivezli do Švýcarska vojáci, kteří se v polovině 19. století účastnili invaze v pevnosti Malakoff v ruském Sevastopolu. Původně se jednalo o jednouché kousky sýra, obalené v těstíčku. S postupem času recept doznal vylepšení, a to i tvarového, takže dnes ho v mnoha restauracích můžete dostat jako malou bábovčičku, která na povrchu krásně křupe a uvnitř se doslova rozplývá na jazyku.

Malakoffy

Budete potřebovat:
- 400 g švýcarského sýra (Gruyère)
- 200 g hladké mouky
- 300 ml bílého vína
- 150 ml mléka
- 3 vejce
- 1 polévková lžíce oleje
- sůl
- čerstvě umletý celý pepř

Příprava:
Sýr nakrájejte na malé kousky o velikosti palce a nechte je marinovat v bílém víně. Smíchejte mouku, vejce, mléko, špetku soli, lžíci oleje a vypracujte hladké těsto. Z vína vyjměte sýrové špalíčky, nechte je okapat a po té obalujte v připraveném těstě. Smažte zcela ponořené v oleji (buď ve vyšší pánvi či fritovacím hrnci) dokud nezezlátnou, cca 3-4 min. Jednotlivé kousky odkládejte na papírový ubrousek, který nasákne přebytečný tuk a můžete podávat. Servírujte s nakládanými cibulkami a okurkami.

Foto: Teleleysin.ch, Lake Geneva region

Typické švýcarské Malakoffy
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)