Toskánská fazolovo-česneková polévka

Autor | Prosinec 1, 2012
1197-TOSKANSKA-POLEVKA

Zima fandí polévkám. Nejenom proto, že zahřejí, ale také nám dodají potřebnou porci energie. Tato v sobě navíc skrývá řadu složek, důležitých pro správné fungování organismu.

Budete potřebovat
2 polévkové lžíce másla
1 polévková lžíce olivového oleje
2 cibule šalotky, nakrájené
1 lístek šalvěje
2 plechovky fazolí ve vlastním nálevu, opláchnutých a osušených
4 šálky kuřecího vývaru
4 stroužky česneku, přepůlené
½ šálku smetany
½ čajové lžičky čerstvě nastrouhaného pepře
6 plátku pečiva ciabatta
olivový olej extra virgine na zakápnutí

Postup:
Do středně velkého hrnce vložte máslo, cibuli a přilijte lžíci olivového oleje. Za občasného míchání restujte, dokud šalotka nezměkne, cca 5 minut. Přidejte šalvěj, fazole a vše řádně zamíchejte. Zalijte vývarem a směs přiveďte k varu. Přidejte česnek a nechte vařit, dokud nezměkne, cca 10 min. Pak odstavte polévku ze sporáku, nechte vychladnout a přelijte do velké mísy. Naběračkou přelijte opatrně cca 1/3 až |1/2 obsahu do mixéru a vše řádně rozmixujte. Obsah nalijte zpět do hrnce a rozmixujte i zbývající směs. Jakmile je všechna polévka rozmixovaná, přidejte pepř a nechte na sporáku velmi zvolna vařit.

Mezitím, v pánvi, na středně rozehřáté plotýnce, na sucho opečte plátky ciabatty, které jste před tím lehce pokapali olivovým olejem extra virgine.
Polévku servírujte v miskách, s ciabattou jako přílohou.

Foto: Foodnet


Toskánská fazolovo-česneková polévka
1 hlas, 5.00 prům.hodnocení (94% score)