Švestkový koláč – moučník, který nezklame

Autor | Listopad 3, 2014
1041-svestky

Naše babičky sušívaly švestky na zimu, dědové pálili slivovici, taky na zimu. Švestkám patří v české kuchyni tradičně výsadní postavení. Nejen protože se vyskytují v mnoha sladkých i slaných pokrmech, ale i proto, že jsou snad nejspolehlivějším přírodním projímadlem…

Pro 8 porcí
Příprava: 30 min.
+ 4 hod. na namočení švestek
+ pečení 30–35 min.

Budete potřebovat:
20 čerstvých vypeckovaných švestek
150 ml rumu
300 g hladké mouky
150 g změklého másla
špetku soli
2 vejce
100 g moučkového cukru

Na krém:
250 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka
vanilkový lusk
3 vejce
50–70 g cukru (podle chuti)

Na glazuru:
2–3 lžíce meruňkového džemu
1-2 lžíce rumu
1. Švestky vypeckujte a namočte na 4 hodiny do rumu. Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.
2. Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.
3. Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou 5 minut povařte na mírném ohni, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.
4. Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem. Vraťte do trouby a dopékejte ještě 15–20 minut. Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč. Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne – koláč chutná nejlíp trochu odleželý.

Tip redakce: K tomuto dezertu bude báječně chutnat Svatomartinské Svatovavřinecké rosé.

Foto a zdroj: www.svatomartinskevino.cz

Švestkový koláč – moučník, který nezklame
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)