Svatomartinská husa – její čas už klepe na dveře

Autor | Listopad 4, 2014
1027-1

Blíží se čas svátku sv. Martina, který je tradičně spojován nejenom s mladými svatomartinskými víny, ale také s bohatou tabulí, na které rozhodně nesmí chybět svatomartinská husa.

Ptáte se proč právě husa? To je jednoduché. Že na pekáči končí právě tento opeřenec je ,,trest“ za to, že to byly husy, kdo vyzradil kejháním svatého Martina. Ten se totiž ze skromnosti ukrýval ve chlévě před davem, jenž ho chtěl jmenovat svým biskupem. Sv. Martin proslul všemožným milosrdenstvím, ještě jako římský voják rozřízl svůj kabátec a dal půlku žebrákovi.

Až tedy budete rozjímat nad dobrotou onoho ctihodného muže, nechť se vám z trouby line vůně řádně propečené husičky…

Svatomartinská husa pro 4 – 6 osob

Příprava: 10 min, pečení 2 – 3 hod,
nasolení pár hodin až 1 den

Budete potřebovat:
1 husu, nejlépe o váze do 4 kg, sůl, kmín, horkou vodu na podlévání, 2 jablka, hrušky a švestky (slívy)

1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Připravenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů. Podlijte horkou vodou (měla by sahat tak do čtvrtiny pekáče), větší a starší drůbež přiklopte druhým pekáčem a vložte do předehřáté trouby. Husu obložte jablky bez jádřinců, pár kousků vložte do břišní dutiny. Šťáva díky tomu získá jemnější a svěžejší chuť a bude hustší.

2. Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem, ale ne až do masa. Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva. Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté porcelánové nádoby. Začněte, až když je sádlo dobře vyškvařené a čiré; do té doby husu znovu nepodlévejte.

Tip: Snazší je vyjmout pekáč z trouby, počkat, až sádlo přestane vřít, a odebrat ho. Pak husu podlijte horkou vodou a vraťte do trouby. Během pečení ji občas přelévejte vyškvařeným sádlem.
3. Když je husa na hřbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova; trvá to asi 1–1,5 hodiny. Na posledních 20 minut pečení přidejte hrušky a švestky. Měkkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy. Usazeniny ze dna a stěn odškrabte do šťávy a nechte chvíli povařit.

4. Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při klasickém podávání s chlebem přelijte každou porci trochou šťávy; zbylou můžete podávat v omáčníku.

Čím husu zapít: jednoznačně sklenkou svatomartinského vína.

Foto a zdroj: www.svatomartinskevino.cz

Svatomartinská husa – její čas už klepe na dveře
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)