Štýrská dýňová viagra

Autor | Říjen 10, 2012
557-2

Nenechte se mýlit výše uvedeným názvem. Jste tady správně. Produkt, o kterém bude řeč, má sice stejně lahodné a příjemné účinky jako tato modrá pilulka, díky které vlastně dostal svou přezdívku, ale jinak patří mezi vynikající kuchyňské přísady. Pojďme tedy zjistit, jak chutná štýrský dýňový olej…

Štýrsko, druhá největší z devíti rakouských spolkových zemí bývá také označováno jako zelené srdce Rakouska. Na severu vás překvapí nekonečné husté lesy, které protínají horské bystřiny, měnící se cestou do údolí v mohutné řeky, ale také alpské kopce a louky, jako stvořené pro milovníky sportu. Naopak jih zve k procházkám a vyjížďkám na kole, při kterých si můžete vypít nejenom sklenku vína, ale také v různých gastronomických specialitách, či jen tak na kousku bílého chleba odhalit, cože to ten štýrský dýňový olej je vlastně zač.

Životabudič
Říká se, že obyvatelé zdejšího kraje potřebují ke svému životu dvě věci – Schilcher, místní skvělé růžové víno a dýňový olej. Z doložených pramenů je patrné, že dýňový olej se ve Štýrsku používá přibližně 300 let. Tato unikátní místní specialita, které se také říká štýrská viagra, již dokonce získala označení o původu GGA (Geschütze Geografische Angabe), čímž se vyhoupla na úroveň srovnatelnou například s francouzským šampaňským. Dnes se nesmí vyrábět nikde jinde, než ve Štýrsku z místních dýní. Tamní obyvatelé tvrdí, že jejich olej působí na muže stejně jako proslavená pilulka lásky, a navíc s daleko větší intenzitou. Jak se to má doopravdy lze asi jen těžko zjistit, ale faktem zůstává, že doslova blahodárně působí na muže, kteří mají problémy s prostatou.

Výroba
Dýně se ve Štýrsku sází na podzim a dozrávají na přelomu září a října. V této době již mají typické žlutozelené zbarvení. Po sklizni z nich výrobci získávají velká tmavá semena, která je třeba následně omýt ve zcela čisté vodě a opatrně osušit. Po té se v tradičních, obvykle rodinných mlýnech semelou na pastu. K té se přidá voda a vše se lehce opraží a dále lisuje. Stáčí se do nádob, kde se nechává 10 – 14 dní stát, aby případné kaly a nečistoty klesly ke dnu. Nakonec se přečerpává do koncových láhví. Na jeden litr dýňového oleje se spotřebuje přibližně 30 – 50 dýní. Olej z prvního lisování má tmavou, nádherně zelenkavou barvu.

Gastronomické chutě
Jemně ořechová vůně i chuť tohoto oleje je nezaměnitelná. Používá se především na saláty, k ochucení dýňové polévky, ale můžete ho zkusit kápnout i na sýry, těstoviny či do bramborové kaše. Pár kapek do těsta na chléb či moučníky udělá s hotovým výrobkem pravé divy. Dýňový olej je lehce stravitelný a nedráždí žaludeční sliznice. Ale pozor, neměli byste ho používat v teplé kuchyni, kde jednak ztrácí důležité a zdraví prospěšné složky a může mít i negativní účinky. Štýřané ho také používají ve směsi s místním jablečným octem a dalšími ingrediencemi, z nichž pak vytvářejí doslova skvostné dresinky.

Co najdete v dýňovém oleji
Dýňový olej obsahuje především zinek a vitamín E, dále vitamíny A, D, vitamíny skupiny B, ale také minerály. A musíme dodat, že také představuje významný zdroj cenných nenasycených mastných kyselin. Ty snižují cholesterol, vysoký tlak a s tím související riziko infarktu a mrtvice. Rovněž obsahují přírodní hormonálně účinné látky (kukurbitol) a další složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům. Všechny zmíněné složky se rovněž využívají při výrobě kosmetických produktů a podpůrných prostředků v lékařství.

Na skok do Slovinska
Jelikož určitá část Štýrska zasahuje také do sousedního Slovinska, můžete si štýrský dýňový olej vychutnat i v sousedním státě. I zde získáte stejnou kvalitu, protože označení chráněného původu se vztahuje také na slovinské Štýrsko.

Foto: archiv redakce

Štýrská dýňová viagra
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)