Štrúdl se sušenými cranberries, jablky a vlašskými ořechy

Autor | Srpen 13, 2013
964-Strudl_se_susenymi_cranberries

Představte si nedělní odpoledne, na stole káva a tento nádherně voňavý štrúdl plný podzimního ovoce. Kdo by odolal…

Suroviny:
těsto na štrúdl:
200 g hladké mouky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 žloutek

náplň:
150 g sušených brusinek, 100 ml brusinkového nektaru, 150 g cukru, 2 lžíce citrónové šťávy,
1 zarovnaná lžička skořice, 800 g červených jablek, 100 g másla, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g vlašských ořechů v celku

Příprava:
1. Sušené brusinky s nektarem přiveďte na mírné teplotě k varu. Pak vařte bez pokličky, dokud se všechna tekutina nevyvaří.

2. Na těsto smíchejte v míse mouku, olej, žloutek a 70 – 80 ml vlažné vody. Důkladně propracovávejte minimálně 5 minut na válu a vytvořte kouli. Těsto musí být sametově hladké. Potřete trochou oleje, zakryjte fólií a nechte dostát na teplém místě minimálně 30 minut, než začnete těsto dále zpracovávat.

3. Vychlazené brusinky smíchejte s cukrem, citrónovou šťávou a skořicí. Jablka oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a vykrojte jádřince. Nakrájejte na plátky a smíchejte s brusinkami. Nechte rozpustit máslo v malém kastrolku. Troubu předehřejte na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů).

4. Rozprostřete na kuchyňském stole velkou utěrku a poprašte ji moukou. Těsto rozválejte válečkem do obdélníku a pak ho vytahejte do tenka do všech stran. Těsto vytahujte pomocí pomoučených hřbetů rukou, kterými zespodu roztahujte těsto směrem ke krajům stolu. Zopakujte na všech stranách, dokud nebude těsto velmi tenké. Silné okraje těsta odkrojte.

5. Těsto potřete máslem a posypte mletými oříšky. Náplň rozložte podélně na jedné třetině těsta. Při rolování těsta si pomáhejte nadzvednutím utěrky, kterou těsto zarolujete směrem od sebe. Přeneste na vymazaný plech spojem dolů, potřete máslem a pečte dozlatova 30 minut. Dvakrát až třikrát při pečení znovu potřete máslem. Štrúdl podávejte posypaný moučkovým cukrem a ozdobený šlehačkou.

Tip:
Jak jsme řekli již na začátku, k takovému nedělnímu moučníku se hodí dobrá káva, ale také brusinkový nektar či sklenička slámového nebo ledového vína.

Foto a zdroj: AmerickeBrusinky.cz

Štrúdl se sušenými cranberries, jablky a vlašskými ořechy
1 hlas, 4.00 prům.hodnocení (84% score)