• 1027-1
    Svatomartinská husa – její čas už klepe na dveře

    Blíží se čas svátku sv. Martina, který je tradičně spojován nejenom s mladými svatomartinskými víny, ale také s bohatou tabulí, na které rozhodně nesmí chybět svatomartinská husa. Ptáte se proč právě husa? To je jednoduché. Že na...

    • Před 3 roky
    • 0
  • 1038-kotlety
    Jablka na slano – vyzkoušejte kotletky s jablkovým čatní

    Jablka při správném uskladnění vydrží čerstvá celou zimu, přesto je proměňujeme v mnoho dalších podob. Vyrábíme z nich mošt, sušené křížaly anebo čatní, které má svůj původ v indické kuchyni. Pod tímto názvem se skrývá dochucovací omáčka...

    • Před 3 roky
    • 0
  • 1514-polevka
    Dýňová polévka se šalvějí

    Tak nám přituhlo a do jídelníčku se zvolna navracejí horké polévky. Pro tu dnešní jsme zvolili dýni, a to nejenom proto, že dozrává právě na podzim, ale je také významným produktem poskytujícím našemu tělu důležité vitamíny a...

    • Před 4 roky
    • 0
  • 1693-strudel-ck-357646-l
    Závin či štrúdl – multifunkční moučník

    Záviny či štrúdly patří k tradičním sladkým moučníkům. Z našich kuchyní voní obzvlášť na podzim a v zimě, kdy jsou k dispozici jablka – jejich nejčastější náplň. Zkusili jste ale někdy slané variace? Patří k vynikajícím tipům...

    • Před 4 roky
    • 0
  • 2491-ragu
    Podzimní chutě přírody

    Podzim nabízí zajímavé obohacení domácí kuchyně. V minulém díle jsme ochutnali králíka, tentokrát připravíme zajíce s houbami.

    • Před 4 roky
    • 0
  • 1074-1
    Čas pro růžičkovou kapustu

    Na podzim by se v našem jídelníčku rozhodně měla objevit růžičková kapusta. Její specifická chuť sice nemusí každého nadchnout, ale ve spojení s dalšími ingrediencemi je doslova královnou všech možných chuťových variací. Nelze také nepřipomenout její dietetické...

    • Před 4 roky
    • 0
  • 998-kolac
    Koláč z cukety

    Cuketa je další podzimní zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku, a to nejenom pro její lahodnou chuť a všestranné využití, ale také pro vlastnosti příznivě ovlivňující lidský organismus. Cukety lze použít jak ve slané tak...

    • Před 4 roky
    • 0
  • 1011-dynove-risoto
    Dýňové rizoto

    Platí obecné pravidlo, že ovoce či zeleninu bychom měli konzumovat především v době jejich sklizně, kdy obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Během podzimu má proto ,,zelenou“ dýně. Kromě dnešního rizota jsme pro vás připravili i několik dalších...

    • Před 4 roky
    • 0
  • 2400-Tarte_tatin_aux_poires_Grund_Restaurant
    Podzimní hruškové mlsání

    Typickým ovocem časného podzimu jsou hrušky. Dají se zpracovávat na mnoho způsobů, připravují se z nich marmelády, zavařeniny, jsou ideální pro sladkou, ale i slanou kuchyni. My jsme tentokrát sáhli po receptu na oblíbený francouzský koláč, ovšem...

    • Před 4 roky
    • 0
  • 1515-smazene-hrusky
    Smažené hrušky

    Pro jejich obsah minerálních látek, stopových prvků a vitamínů by hrušky měli jíst všichni ti, které trápí problémy se srdcem a krevním oběhem. Toto ovoce má navíc značný obsah vlákniny, bývá tedy součástí dietního jídelníčku. Hrušky se...

    • Před 5 roky
    • 0
  • 1056-Beaujolais
    Le Beaujolais nouveau est arrivé!

    Milovníci vín nad touto větou nepochybně zaplesají. Nové božolé je tady! Každoročně, třetí čtvrtek v listopadu bouchají zátky vinných láhví snad v celém světě a lidé se scházejí nad sklenkou tohoto originálního francouzského moku. S beaujolais totiž...

    • Před 5 roky
    • 0
  • 1042-orechy
    Kuřecí kostky s ořechovo-granátovou zavařeninou

    Jádra vlašských ořechů připomínají lidský mozek. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné právě tomuto orgánu. Dokonce jsou zdravější než proslulý olivový olej. Jako prevenci bychom prý měli slupnout pět vlašských ořechů denně. Toto ovoce je nejenom...

    • Před 5 roky
    • 0
  • 1031-strudl
    Zelí v receptech české kuchyně

    Každé roční období představuje sezónu určitých plodin. Jednou z nich je i hlávkové zelí, které se momentálně nachází doslova ve špičkové formě – je plné vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Již naši předkové věděli,...

    • Před 5 roky
    • 0