Sladký život

Autor | Březen 8, 2012
2177-0035041-iveta-a-ceske-sladkosti

Jednou za čas si každý z nás zasloužíme sladký hřích. Dnešní dva voní po čokoládě, vanilce a lahodné smetaně a jeho chuť vám pomůže zahnat i poslední zbytky zimních chmur…
I když se to nemusí na první pohled zdát, oba recepty patří do kategorie rychlé, a hlavně jednoduché. Tedy přesně takové, které v dnešní uspěchané době ocení každá hospodyňka.

Tvarohový koláč

Příprava: 40 minut, Pečení: 30 minut, Počet porcí: 8

Budete potřebovat
Na těsto: 160 g hladké mouky + na vysypání formy, 130 g změklého másla + na vymazání formy, 50 ml vody, 1 žloutek + na potření, moučkový cukr na posypání
Na náplň: 250 g tvarohu, 2 žloutky, moučkový cukr na oslazení tvarohu, podle chuti, ½ sáčku vanilkového cukru, 30 g drcených mandlí, rozinky

Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si náplň: tvaroh smíchejte s ostatními surovinami. Mouku dejte do mísy a přidejte na kousky nakrájené máslo. Připravte si drobenku. V míse rozmíchejte žloutek s vodou a přilijte do mouky. Vypracujte těsto, které poté rozdělte napůl a z každé půlky vyválejte placku. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy rozložte jednu placku, kterou potřete připravenou tvarohovou náplní a přikryjte druhou plackou. Kraje hezky umačkejte, aby náplň nevytekla. Koláč potřete žloutkem. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Po upečení koláč posypte moučkovým cukrem.

Koblížky z odpalovaného těsta

Příprava: 30 minut, Pečení: 30 minut, Chlazení: 1 hodina, Počet porcí: 30

Budete potřebovat
Na těsto:
100 ml vody, 70 g másla + na vymazání plechu, 110 g hladké mouky + na vysypání plechu, 1 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 3 vejce
Na krém:
220 ml smetany ke šlehání, ½ sáčku vanilkového cukru
Na polevu:
100 ml smetany ke šlehání, 100 g tmavé čokolády

Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C. Do kastrolu dejte vodu s máslem a na mírném plameni vařte, dokud se máslo nerozpustí. Poté přisypte mouku, cukr a míchejte, dokud se těsto neodlepuje od stěn a nechytá se na vařečku. Tedy ho tzv. odpalujte. Musíte stále míchat, aby se těsto nepřipálilo. Nyní hustou kaši přendejte do mísy a nechejte úplně vychladnout. Poté přidejte špetku soli a postupně zašlehejte vejce. Kdyby bylo těsto příliš husté, můžete přidat ještě jeden žloutek.

Míchejte tak dlouho, dokud se vám na těstě nevytváří puchýře. Poté těsto přikryjte fólií a nechejte hodinu odpočinout. Plech pomažte máslem a vysypte moukou. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech stříkejte koblihy. Nechejte jim prostor, aby se během pečení neslepily k sobě. Plech s koblížky postříkejte vodou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Mezitím si ušlehejte smetanu s vanilkovým cukrem.

Po upečení a vychladnutí koblížky rozřízněte. Do cukrářského sáčku dejte ušlehanou smetanu, nastříkejte spodní část koblih a přikryjte druhou polovinou. Dejte do chladničky asi na hodinu zchladit.

Poté si připravte čokoládovou polevu. Čokoládu dejte do mísy, smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile smetana vře, nalijte ji na čokoládu a nechejte ji rozpustit. Nyní koblížky polijte čokoládou a nechejte v chladničce ztuhnout.

Milujete sladké?

Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít půvabnou knihu známé české cukrářky Ivety Fabešové – Iveta a české sladkosti, kterou vydala Euromedia Group k.s., IKAR. Vůně vanilky, těsto upečené dozlatova, neodolatelné kombinace ingrediencí – to jsou Ivetiny domácí koláče, buchty, lehké nadýchané dorty, nejrůznější cukroví, dezerty, pečivo a osvěžující zmrzliny.

Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý, kdo si chce dopřát něco sladkého. Pod vedením nadšené cukrářky s chutí a nadšením upečete adventní věnec, broskvovo-třešňovou buchtu, české koláče, domácí perník, čokoládový dort, hruškové briošky, indiánky či jablkové vdolky…

Více zde. http://www.bux.cz/knihy/107306-iveta-a-ceske-sladkosti.html

Foto: SXC, jellybeefoods.com, Euromedia Group

Sladký život
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)