Schlutzskrapfen – jak je vaří na Seiser Alm

Autor | Listopad 3, 2012
512-tasticky1

Projíždíte-li hlubokým údolím od Brennerského průsmyku dále do Itálie, možná ani netušíte, kolik krásy se ukrývá za vysokými kopci, které míjíte kolem sebe. Jedním z nejkrásnějších koutů dolomitské přírody je náhorní vápencové plato Seiser Alm.

Seiser Alm se řadí rozlohou 27km2 k největším alpským pastvinám v Evropě. Rozkládá se vysoko nad údolími Fasso, Grodner a Eisack. Zatímco v zimě zde ožívají četné vleky a sjezdovky, od jara do podzimu je Seiser Alm rájem pro turisty a cyklisty. Značené turistické cesty vedoucí po rozkvetlých loukách, jako korálky rozseté seníky, na pastvinách se pasoucí krávy a horští koně – haftlingové představují pro milovníky přírody ráj, v tomto případě i tak trochu zapomenutý.

Nad vší tou krásou se pak tyčí mohutné hřbety masivů Schlern a Plattkofel. S 320 slunečnými dny v roce a podnebím ovlivněným středomořským klimatem máte jistotu krásného počasí a příjemného putování. Na výběr jsou lehké turistické trasy s mírným převýšením, stejně jako obtížné horské túry vyžadující zkušenosti s vysokohorskou turistikou. Vždy se vám dostane impozantních výhledů a scenerií až se tají dech. A stádo koní uprostřed turistické stezky může být i příjemným zpestřením…

Na konci cesty čeká na unavené poutníky některá z horských chat, kde můžete ochutnat výborné jihotyrolské speciality – jihotyrolský špek na prkénku, domácí sýr, špekové knedlíčky v polévce, špenátové knedlíky nebo špenátové taštičky Schlutzskrapfen.

Schlutzskrapfen jsou velké těstoviny, plněné špenátem a ricottou, podávané s rozpuštěným máslem a posypané parmezánem.

K jejich přípravě budete potřebovat:
- 150g žitné mouky
- 100g pšeničné mouky
- 1 vejce
- 150g špenátu
- 50g jemně nakrájené cibulky
- 100g ricotty
- stroužek česneku
- polévkovou lžíci oleje
- polévkovou lžíci másla
- polévkovou lžíci pažitky
- polévkovou lžíci nastrouhaného parmezánu
- špetku nastrouhaného muškátu
- polévkovou lžíci oleje
- polévkovou lžíci másla
- trochu mléka
- sůl a pepř

Uhněteme vláčné, ne příliš pevné těsto, které necháme přikryté hodinu kynout. Omytý špenát povaříme v mírně osolené vodě, scedíme, vymačkáme a společně s pažitkou rozmixujeme na pyré. Na mírném ohni osmahneme cibulku až zesklovatí, zaprášíme moukou, zalijeme mlékem, rozmícháme a necháme chvilku smažit. Přidáme připravený osolený a opepřený špenát, ricottu, špetku muškátu a necháme zchladnout.

Nakynuté těsto natenko vyválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka. Do středu vložíme lžičku náplně, přeložíme a okraje pevně stlačíme k sobě. Vaříme v osolené vodě asi 5 minut, po vyjmutí podáváme posypané strouhaným parmezánem a přelité rozpuštěným máslem.

Foto: autor, Südtirol Marketing

Schlutzskrapfen – jak je vaří na Seiser Alm
1 hlas, 5.00 prům.hodnocení (94% score)