Rybí polévka – neodmyslitelná součást Štědrého dne

Autor | Prosinec 20, 2012
1098-c

Ryb je v našem jídelníčku velmi málo, o tom asi netřeba polemizovat. Dopřejme si je proto alespoň na závěr roku. Jednou z variant může být například rybí polévka, která nás nejenom zahřeje, ale také příjemně povzbudí…

Stejně jako naše blízké obdarováváme cukrovím, můžeme to zkusit i s rybí polévkou. Pokud tedy plánujete jí navařit o trochu víc, pořiďte si hezkou sklenici, jednu mašli navíc a originální a vtipný dárek je na světě. A jak na něj?

Budete potřebovat:
4 polévkové lžíce másla
1 šálek nasekané cibule
1 šálek nasekané červené papriky
1 nasekaný řapíkatý celer (včetně listů)
¼ šálku hladké mouky
½ šálku bílého vína
20 dkg na tenko nakrájených žampionů (lze použít i jiné houby)
2 nasekané stroužky česneku
4 šálky rybího (nebo zeleninového) vývaru
3 středně velké brambory, nakrájené na kostičky
90 dkg rybích filet nakrájených na malé kousky
1 bobkový list
1 polévková lžíce sušeného estragonu
na špičku čajové lžičky papriky a pepře
sůl podle chuti
¾ šálku mléka

Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli, červenou papriku a celer, smažte asi 5 – 7 minut nebo dokud vše nezměkne (pozor, nesmí zhnědnout!).
Přidejte mouku a neustále míchejte, dokud se vše nespojí. Zalijte vínem, přidejte houby a česnek. Vařte dalších 5-7 minut, až houby změknou. Přidejte vývar, brambory, rybí kousky, bobkový list, estragon, papriku, pepř a sůl. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a vařte dalších cca 15 minut. Nakonec odstraňte bobkový list, přidejte mléko, řádně zamíchejte, polévku znovu prohřejte a můžete podávat.

Tip redakce: Jako příloha se hodí osmažené kousky veky, jemně potřené česnekem.

Foto: Annacia, Parsley

Rybí polévka – neodmyslitelná součást Štědrého dne
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)