Podzimní hruškové mlsání

Autor | Září 4, 2013
2400-Tarte_tatin_aux_poires_Grund_Restaurant

Typickým ovocem časného podzimu jsou hrušky. Dají se zpracovávat na mnoho způsobů, připravují se z nich marmelády, zavařeniny, jsou ideální pro sladkou, ale i slanou kuchyni. My jsme tentokrát sáhli po receptu na oblíbený francouzský koláč, ovšem v hruškové variaci…

Tarte tatin aux poires s karamelizovanými hruškami a šlehanou smetanou

Budete potřebovat:

2 kg hrušky
200 g cukr
400 g máslo
250 g smetana 33%
300 g mouka hladká
50 g žloutky

Postup:
Z mouky, másla a žloutků si společně s horkou vodou připravíme tužší těsto, které necháme vychladnout. Hrušky oloupeme, vyjádřincujeme a nakrájíme na čtvrtky. Na másle rozpustíme cukr a hrušky, které v máslovém karamelu lehce glazírujeme. Vychladlé těsto vyválíme na cca 2 cm silný plát. Připravíme si kulatou dortovou formu, kterou vymažeme máslem. Do formy naklademe hrušky, a poté přikryjeme těstem, které jsme vykrojili do tvaru formy. Těsto na vrchu propíchneme kvůli uniku páry a pečeme cca 40 minut na 180 °C. Po upečení tatin vyndáme a necháme vychladnout. Koláč obrátíme těstem dolů a můžeme podávat. Na tatin před podáváním ušleháme smetanu. Dozdobíme mátou.

Zajímavost: Tarte tatin je proslulý obrácený francouzský koláč připravovaný původně s jablky.

Tuto dobrotu pro vás připravil Jiří Středa, šéfkuchař Grund Restaurantu.


Podzimní hruškové mlsání
3 hlasy, 3.67 prům.hodnocení (77% score)