Pochoutky k různým úpravám mas

Autor | Srpen 7, 2012
892-7314

Nejenom během letního grilování, ale i v průběhu roku můžete překvapit rodinu či hosty méně obvyklými přílohami k masům. Tentokrát jsme pro vaše chuťové buňky připravili příjemně sladkokyselé cibulové chutney a mediteránské citrony. Jednoduché recepty vás přesvědčí o tom, že kouzlit v kuchyni je vlastně docela lehké…

Cibuláček

Budete potřebovat:
80 g másla
5 středně velkých červených cibulí (asi 900g), nakrájených na tenké plátky
Špetka soli
100 g hnědého cukru
185 ml červeného vinného octa

Postup:
Ve velké pánvi rozehřejte máslo, dokud nezačne pěnit. Přidejte cibuli, sůl a za občasného míchání vařte asi 15 minut nebo dokud cibule nezměkne.
Přidejte cukr a za občasného míchání vařte dalších pět minut nebo dokud se cukr nerozpustí. Pak přidejte vinný ocet a směs přiveďte k varu. Stáhněte hořák na minimum, tak aby směs zvolna probublávala a vařte dalších 20 minut nebo dokud nezačne houstnout. Pak ji odstraňte ze sporáku a můžete ihned servírovat.

Tip:
Cibulový džem nechte vychladnout v pokojové teplotě, přendejte do vzduchotěsné nádoby a uložte do lednice. Servírujte s s grilovanými párky, masem nebo šťouchanými bramborami. Džem vydrží v lednici cca 3 dni. Pro dlouhodobější skladování ho doporučujeme zavařit.

Nakládané citrony s paprikou

2 citrony
2 a půl polévkové lžíce stolní nebo mořské soli
koření – sladká paprika
olivový olej

Postup:
1. Nakrájejte citrony na 5 mm tenké plátky a naskládejte je v jedné vrstvě na síťku umístěnou na tácu. Každý plátek přiměřeně osolte a a umístěte na dvě hodiny do mrazáku nebo dokud nezmrnou.
2. Citrony vyndejte z mrazáku a odložte je stranou do pokojové teploty na 12 hodin, dokud nepustí zadrženou vodu.
3. Rozehřejte troubu na 100°C. Opláchněte 250ml sklenici a dobře ji z vnější strany otřete. Pak ji na 5 minut dejte do trouby, dokud kompletně nevyschne.
4. Vyndejte sklenici z trouby a můžete dovnitř skládat citronové plátky, jednotlivé vrstvy pak jemně posypte paprikou. Obsah zalijte olivovým olejem tak, aby citrony byly zcela ponořené.
5. Sklenici pevně uzavřete a nechte v pokojové teplotě 3-4 týdny odležet. Citronová kůra zjemní a chuť i vůně dokonale vyzrají.

Tip:
Olivovo-citronový nálev je vhodný pro přípravu grilovaných mas, vlastní citrony jako velmi lahodná příloha, která svou příjemně štiplavou chutí vhodně doplní jak kuřecí tak i vepřové pokrmy.

Foto: Taste, S.Hawkins, Ian Wallace

Pochoutky k různým úpravám mas
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)