Nudle pro každého

Autor | Říjen 14, 2012
690-Obalka_Nudle

… jsou rychlé, jedlé a chutné. Existují v mnoha chuťových variacích, které již dávno povýšily mezi gastronomické lahůdky. Ač by mnohý laik, pod dojmem babiččiných nudlí s mákem, tento pokrm označil za výhradně český či evropský, nudle jsou důležitou součástí také japonské, čínské a thajské kuchyně.

Nebojte se kombinovat, protože fantazii se v tomto případě meze nekladou. O to víc pak budete překvapeni konečným výsledkem.

Těm méně odvážným poradí známý šéfkuchař Tomáš Kalina v publikaci s krátkým, leč výstižným názvem Nudle, kterou vydalo v letošním roce nakladatelství Grada. Tento nekorunovaný král nudlí připravil 30 receptů, od těch jednodušších až po složitější, napříč gastronomickým světem.

Publikaci Nudle vydalo nakladatelství Grada, 199 Kč.

Máte chuť na předkrm? Tak zkuste tento německý recept…

Sýrové špecle

Na špecle: 2 celá vejce
110 g hladké mouky
Sůl

Výroba špeclí
• Do mísy rozbij obě vejce, rozšlehej a přidej sůl.
• Přidávej pomalu mouku a dobře promíchej,
musí vzniknout hmota hustotou podobná jogurtu.
• Potom přes cedník s většími dírami pasíruj těsto do vroucí vody.
• Nech 2 až 3 minuty povařit, pak cedníkem špecle vyndej
a vlož do studené vody, dokud zcela nevychladnou.
• Zceď, nech okapat a promasti olejem.

Postup
• Na pánvi rozehřej máslo a lehce špecle orestuj.
• Přidej smaženou cibulku.
• Přidej smetanu a poloviční dávku sýru a párkrát promíchej.
• Vlož špecle do zapékací misky nebo nech na pánvi,
posyp sýrem a zapeč v troubě, než se sýr na špeclích roztaví.

Na omáčku:
30 g másla
40 g nastrouhaného eidamu
10 g smažené cibule
0,2 dl smetany s minimálně 31 % tuku
sůl

Tip: Nejlépe chutnají s letním salátem.

Foto: Grada Publishing

Nudle pro každého
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)