Nebojte se neobvyklých chutí

Autor | Říjen 19, 2012
2456-7-poppy_seed_pasta2_400

I když někteří profesionální kuchaři tvrdí, že v kuchyni již není co objevovat, pro nás, kteří rádi vaříme k potěše vlastního mlsného jazýčku, se toho najde stále dost. Samostatnou kapitolou je objevování neobvyklých chutí a spojení. Ingredience, které míváme spojené pouze s jedním typem pokrmů – sladké, slané, nás tak často překvapí novým chuťovým rozměrem v jídle, kde bychom ho nečekali ani v nejmenším…

Dnes se proto pustíme do receptu, kde to voní nejenom sýrem a prosciuttem,ale také vínem a… mákem…

Tagliatelle s mákem a prosciuttem

Budete potřebovat:
2 polévkové lžíce másla
2 polévkové lžíce olivového oleje extra-virgine
2 velké šalotky, nakrájené na drobno
sůl a čerstvě nastrouhaný pepř na dochucení
2 polévkové lžíce máku
½ šálku bílého suchého vína
½ šálku podmáslí
½ šálku smetany
1 sáček těstovin tagliatelle nebo fettucine
40 dkg tence nakrájeného prosciutta
½ šálku na jemno nastrouhaného parmazánu plus o něco víc na ozdobu
4 menší pórky, nakrájené na plátky
šťáva z půlky citronu

 

Postup:
V hlubší pánvi rozehřejte máslo a olej. Přidejte šalotku. Ochuťte solí a pepřem a obdělávejte, dokud šalotka nezesklovatí, cca 2 min. Přidejte mák, míchejte, jakmile šalotka lehce zhnědne, přidejte víno a vařte, dokud se všechna tekutina neodpaří, cca 5 min. Přidejte podmáslí, smetanu a vařte až do mírného zhoustnutí. Mezitím si připravte hrnec s osolenou vodou, přiveďte k varu, přidejte těstoviny a vařte cca 7 minut. Po té těstoviny slijte, trochu vody odlijte stranou a přidejte do omáčky v pánvi. Přidejte prosciutto, parmazán, nakrájené pórky a citronovou šťávu; promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, pokud je nutné, zřeďte omáčku trochou vody. Osolte, opepřete a můžete servírovat ozdobené zbývajícím pórkem a parmazánem.

Foto: Maxime Iattoni/Saveur

Nebojte se neobvyklých chutí
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)