Na skok v chodské kuchyni

Autor | Leden 8, 2013
kolac

Regionální kuchyně v sobě skrývají mnohé, často neprávem zapomenuté pokrmy, které jsou nejenom jednoduché svou přípravou, ale také lahodné chutí. Dnes zkusíme obohatit jídelníček chodskou kuchyní…

Chodské hospodyně vařívaly z toho, co jim dala zahrada a pole – především z brambor, zelí, hub, ovoce a hrachu. Hrách uměly připravovat na mnoho způsobů, ale v každé chalupě se z něj nabízel tzv. pálenec. V žádné domácnosti také nesměl chybět kameňák s kysaným zelím. To bylo nejenom zdrojem vitamínů, ale také všelékem na všechny vnitřní neduhy a kocovinu. Především se ale zelí využívalo jako nezbytná surovina pro řadu výborných pokrmů. K těm nejobvyklejším patřily zelné placky.
Co patří k Chodům stejně jako čakan, je chodský koláč. Ten tradiční má dvě podoby, které se od sebe odlišují zdobením. V Mrákově a okolí se peče tzv. dolský z dolního Chodska. Na něj se roztírá tvarohová nádivka po celé ploše a na ni se pak tence pomocí zdobících sáčků tvoří ornamenty z makové a povidlové nádivky.
Mezi tradiční pokrmy Chodska a přilehlého území v Bavorsku patří bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pálenec, stánky či maltošny. Velmi často to jsou jednoduchá všední jídla, jejichž základ tvoří brambory, kyselé mléko, kyselá smetana, kyselé zelí, někdy vylepšené špekem nebo slaninou.
Co se vařilo na Chodsku v jednotlivých dnech, poslechněte si…
,,V pondělí to byly bandury se šlupkama vařený, na to se osvědčily flekáče a žampiony, popelky rozmarýny sou na chuť eště fajnovější, tak ty se jely v neděli, a hdyž k nám něhdo přišel, v outerý sme semizdá ďály Sejkory, ty byly zas nejlepčí z bónů a růžáků, těch musíte opravdu zasázet kale, protože s červeným zélím je to opravdu fajnový jídlo. V pátek sme měli kucmoch, ten je nejlepčí ze žlutejch žampiónů. V sobotu se dělá žid se škvarkama z velkejch maďarek, ten se moch jíst i studenej, v něděli pak byla k vobědu křenouka s růžovejma rohlíčkama, kerý byly překopnutý a nikdo je nechtěl na terhu koupit.“

Nejjednodušší přípravou bylo vaření brambor ve slupce (v mundúru). Uvařené se pak na stole loupaly, solily a zapíjely mlékem nebo podmáslím. Když se na takové brambory přidala cibulová jíška, říkalo se jim zajíšené. Řada pokrmů měla název podle toho, jak se s bramborami po uvaření zacházelo. Tak se jedly brambory mačkané či šťouchané (klofánky). Oblíbená lepenice jsou brambory s kysaným zelím a cibulkou, házidlo přes bidlo byly brambory s noky omaštěné škvarky.
Chodské hospodyně rovněž z brambor připravovaly skvělé těsto a z něj pak šlejšky, šulance, slíže, čičánky apod. Ne tak často se z těsta vařily knedlíky. Ty se podávaly jako samostatný pokrm, mastily se sádlem se smaženou cibulkou a jedlo se k nim sladké či slané zelí.
Důležité byly i placky. Pekly se na plotně i v troubě. Sypaly se mákem, polévaly medem, máslem.
A ještě musíme zmínit brambory pečené v troubě nebo v popelu (pečáky, pečenky, pukance) a bramborovou kaši, tzv. kucmouch. Vařily se dva druhy kaše: hedvábná, ta byla s mlékem, a nastavovaná, která se připravovala s krupkami nebo jáhlami a zapékala v troubě.

O jídle se sice hezky povídá, ale také je třeba ochutnat. Můžete zkusit například následující chodskou specialitu s poněkud legračním názvem:

Babucha

Budete potřebovat:
1 kg brambor, 2 cibule, 2 vejce, sůl, sádlo, 1 lžíce hladké mouky, máslo na potření
Postup:
Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle. Na troše sádla zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, vlijeme do nastrouhaných brambor, osolíme, přidáme vejce, mouku a pečlivě zamícháme. Plech s vyššími okraji vymažeme polotuhým máslem, vlijeme do něj směs a pečeme asi 40 minut (až začnou hnědnout okraje). Horkou babuchu potřeme syrovým máslem, nakrájíme na kostky a podáváme jako samostatný pokrm.

A pokud byste si rádi uvařili chodských specialit více, nahlédněte do publikace Krajové speciality: Chodská kuchyně, kterou připravil Jaroslav Vašák a vydala Euromedia Group k.s., Ikar. Věděli jste, že Chodsko je možná poslední národopisná oblast Čech, kde je dosud živý folklor? I proto zde kromě klasiky – chodského koláče, může ochutnat také například báč, táč, svítek, klechty, vánoční černou omáčku, trhanovské lívanečky nebo postřekovské ledvinky. Součástí této zajímavé publikace je i chodský gastronomický slovníček.
Více na: http://www.bux.cz/knihy/118089-krajove-speciality-chodska-kuchyne.html

Foto a zdroj: Euromedia, wikimedia

Na skok v chodské kuchyni
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)