Kuchyňské dřezy – rady pro výběr

Autor | Květen 13, 2010
787-1

Mnoho lidí se domnívá, že výběr a koupě kuchyňského dřezu je relativně snadná záležitost. Pokud nespolupracujete přímo se specialistou a jste konfrontováni s reálnou nabídkou, zjistíte, že pořizování dřezu vyžaduje mnohem více času a energie, než jste na začátku předpokládali. Abyste se vyhnuli zbytečným komplikacím, připravili jsme pro vás několik praktických rad, které usnadní vaši volbu…

Zkontrolujte základní model
Výběr kuchyňského dřezu je v první řadě ovlivněn způsobem montáže. Z tohoto hlediska rozeznáváme tyto modelové řady dřezů:
• nástavné
montují se shora do výřezu v desce linky. Tento způsob aplikace je vhodný pro dřevěné nebo dřevovláknité desky – řezná plocha výřezu v lince je chráněna proti pronikání vlhkosti.
• modulové
jde o dřezy samostatné, které se pokládají přímo na vhodnou instalační skříňku, co znamená, že nejsou upevněny k pracovní desce.
• rovinové
povrch dřezu a pracovní desky je v jedné úrovni. Rovinový dřez je určen pro desky z umělého nebo přírodního kamene.
• podstavné
u těchto modelů je dřez pomocí lepidla nebo hmoždinek připevněn zespodu pod výřez v pracovní desce. Jde o velmi snadný a levný způsob montáže, který však vyžaduje, aby řezná plocha výřezu v desce byla pohledově upravena broušením nebo leštěním.

Ověřte kvalitu
Funkčnost a životnost dřezu jsou ovlivněny materiálem, ze kterého je vyroben:

Doporučovaná volba: glazovaná keramika a kompozity, které se neomezují jenom na kuchyňské dřezy

Na velikosti záleží
Při výběru dřezu si ujasněte v jaké intenzitě a provozním režimu ho budete využívat. Pokud jste vybaveni myčkou nádobí, postačí dřez menších rozměrů. Na velikost navazuje tloušťka – nikdy nekupujte dřez tenčí než 0,8mm a hloubka – má-li dřez dobře plnit svou funkci a ochránit linku a podlahu od stříkající vody, jeho hloubka by měla být v rozmezí 19 až 25 centimetrů. Neméně důležitým kriteriem je dostatečně velký odtokový otvor. Ten je nejvhodnější napojit na drtič odpadků (kvalitní dřez by měl disponovat sítkovým odtokovým ventilem o průměru 115 mm).

Tvary podle kuchyně a individuálních potřeb
Funkčnost dřezu není ovlivněna jeho tvarem ale délkou jeho úhlopříčky, která by měla umožňovat pohodlnou manipulaci s nádobím nebo potravinami.

• malá kuchyň
pro malou kuchyň je vhodný menší čtvercový nebo kruhový dřez bez odkapávače. Ideálním řešením je jednodřez s odkapávací plochou, k jehož zabudování postačí skříňka široká jen 45 cm. Efektivní volbou je také dřez pokrytý dřevěným či skleněným prkénkem na krájení, zasunutým v lištách. Manipulace s ním je velmi bezpečná, snadná a hygienická. Posouvací prkénko zároveň rozšíří pracovní plochu, která je v malých kuchyních vždy vítaná.

• větší kuchyň
do větších kuchyní vybírejte dřezy s odkapávačem. Další alternativou je drátěný košík, vhodný pro úklid umytého nádobí zpět do dřezu nebo k mytí ovoce a zeleniny. Existují také speciální skříňky vybavené drátěným programem, které se umísťují nad dřez.

Velkorysejší prostor vám umožňuje bohatší výběr. Velkou kuchyň proto můžete vybavit vícedřezem, dřezem atypickým nebo dřezovou soupravou. Vícedřezy se dobře uplatní v kuchyňských linkách do tvaru U a L. Zde můžete použít dvojdřez nebo trojřez s odkapávačem a řadu dalších kombinací. Populární jsou také kombinace s minidřezem nebo dvojdřez vylisovaný společně s pracovní deskou, který se vyrábí především z Corianu, Kerrocku a Staronu.

Atypické dřezy mají jedinečný tvar, na který navazuje specifické umístění. V souvislosti s tvarem se nejčastěji potkáváme se dřezy ve tvarech půlkruhu, menšího čtverce s kulatými rohy, oválu nebo elipsy s paprskovitě drážkovanou odkapávací plochou. Takto tvarované dřezy jsou zapuštěny přes roh kuchyňské linky. Jejich centrální část slouží k umývaní nádobí, menší části jsou určeny pro opláchnutí a odkapávaní vody. Jejich nevýhodou je náročná instalace – otočné rameno vodovodní baterie musí sloužit pro všechny tři části dřezu, pro jejich montáž je potřebná skříňka s délkou hran 90 nebo 105 cm. Další slabou stránkou je nedostatek místa – při mytí nádobí se do prostoru vejde jen jedna osoba.

Za standardní typ dřezové soupravy je považován jednodřez s jedním nebo dvěma odkapávači. Souprava disponuje soklíkem u stěny a lehce zvýšeným okrajem po stěnách, které chrání kuchyňskou linku před vodou. Proti zatékání vody je nejvhodnější zápustný dřez s odkapávačem, které se zapouštějí 50 až 60mm pod úroveň povrchu pracovní desky.

Nezapomeňte na doplňky
Moderní dřez by měl být estetický, ale zároveň maximálně funkční. Z tohoto důvodu se využívá i jako pracovní plocha, která disponuje nerezovými doplňky, jako je například struhadlo, děrované misky, cedník, odkapávač nebo prkénko. Výbava je většinou doplněna o vestavné dávkovače saponátu, které nahrazují neestetické plastové láhve.

Do velkých a volných prostor je vhodné samostatné mycí centrum,vybavené všemi potřebnými pomůckami. Důležitým příslušenstvím kvalitního dřezu jsou zápachová uzávěrka – sifon, který je napojen na kanalizaci a bezpečnostní přepad.

Každá kuchyň by měla být ekologická. Tento aspekt se týká především likvidace kuchyňského odpadu, který pohodlně vyřešíte sortéry – speciálními odpadkovými koši, které vyhovují požadavkům na třídění odpadu a pomáhají udržovat čistotu.

Foto: Sykora, Duravit, Kohler, Elkay, archiv autorky

Kuchyňské dřezy – rady pro výběr
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)