Krémová česneková polévka

Autor | Prosinec 3, 2012
1085-cesnecka

Už naše prababičky říkávaly, že česnečka je lék. Poslouží nejenom při nemocech z nachlazení, ale spolehlivě funguje jako životabudič po náročné noci, nemluvě o tom, jak spolehlivě vás zahřeje v promrzlém zimním dni. V naší kuchyni se objevila jako jídlo chudých lidí, postupně si ale hospodyňky původní recepturu upravovaly, takže dnes ji najdete ve stovkách různých chuťových variací, jimž však samozřejmě vždy vládne ta jediná – česnek. Snad právě pro její jednoduchost, česnečku s postupem doby objevili mistři kuchaři a vtiskli jí s pomocí nových ingrediencí, zcela novou příchuť. A přesně taková je i naše česnečka. Stačí jen ochutnat…

Ingredience pro 4 osoby:
40 g cibule
20 g másla
smažený česnek nakrájený na plátky
bylinky dle chuti
1/8 l bílého vína
1/4 l vývaru
200 ml smetany
6 stroužků česneku
1 polévková lžíce másla
několik kapek bílého vinného octa
pepř
sůl

Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na malé kousky a osmažte na másle. Zalijte vínem a zredukujte. Přidejte stroužky česneku, vývar a nechte vařit. Potom přidejte smetanu a opět zredukujte asi na dvě třetiny. Přidejte máslo, dochuťte vinným octem, osolte, opepřete.
Servírujte s plátky česneku a bylinek. Celková doba vaření – 10 minut.

Tip: podávejte se šunkovými nebo sýrovými croissanty.

Doporučené víno:
Terlaner Sauvignon z Jižního Tyrolska

Foto a zdroj: Südtirol Marketing

Krémová česneková polévka
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)