Koláč z cukety

Autor | Říjen 3, 2013
998-kolac

Cuketa je další podzimní zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku, a to nejenom pro její lahodnou chuť a všestranné využití, ale také pro vlastnosti příznivě ovlivňující lidský organismus.

Cukety lze použít jak ve slané tak i sladké kuchyni. Dají se zapékat, smažit, dusit, přidávat k dalším zeleninovým pokrmům.
My jsme dnes vybrali slaný koláč, který je nenáročný na přípravu a tedy vhodný i jako večeře pro běžné pracovní dny.

Budete potřebovat:
4 šálky na tenko nakrájených cuket
1 šálek na drobno nakrájené sladké cibule
1 polévková lžíce olivového oleje
½ šálku nasekané naťové petržele
2 stroužky česneku, nasekané na drobno
1 čajová lžička provensálských bylinek (lze použít i oregano)
1 čajová lžička soli
½ čajové lžičky čerstvě nastrouhaného pepře
2 polévkové lžíce dijonské hořčice
2 vejce
15 dkg sýru gouda
balíček listového těsta

Příprava:
Vymažte či vyložte pečícím papírem dortovou formu. Rozválejte listové těsto a přeneste je do formy. Pečlivě utěsněte případné otvory, aby vám ,,neutíkala“ náplň.
Cukety, cibuli a česnek opékejte v olivovém oleji dokud nezměknou. Přidejte petržel, bylinky, sůl a pepř. Vše zamíchejte a odstraňte ze sporáku. Rozšlehejte vejce, přidejte k nim nastrouhaný sýr a přelijte do pánve k zelenině. Směs řádně promíchejte.

Povrch těsta potřete dijonskou hořčicí a navrstvěte připravenou náplní. Pečte v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut.

Foto: Zaar

Koláč z cukety
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)