Když vaří dva italští gurmáni

Autor | Únor 27, 2013
1075605_90884086

Především vášeň pro dobré a jednoduché jídlo svedla dohromady dva vynikající kuchaře žijící v Londýně, Antonia Carluccia a Gennara Contalda. Navíc Gennaro Contaldo je onen legendární kuchař, který naučil Jamieho Oliviera vše, co ví o italské kuchyni. Italská kuchyně totiž není jen pizza nebo bruschetta, i když jsou obě dokonalé…

Itálie bývala chudý kraj a často se muselo zužitkovat vše, co bylo ve spíži, anebo vařit z mála. Tento zdánlivý nedostatek měl na svědomí to, že si italská kuchyně podržela svou jednoduchost a čisté nekomplikované chutě. Kromě teplého podnebí i přístupu k moři je toto další důvod, proč se k italské kuchyni stále vracíme a stále máme co objevovat.

PANE COTTO

Toto je typický recept kuchyně chudých, cucina povera. Tradičně se brambory nevařily ve vývaru a rozhodně nebyla po ruce pancetta, ale pro chuť se přidalo možná trochu rozpuštěného másla a nadrcená chilli paprička. Navzdory chudičkým přísadám je toto jídlo velmi chutné a poslouží jako lahodný rychlý pokrm, když máte prázdné police.

Co tedy budete potřebovat:
1 1/3 l zeleninového vývaru
600 g brambor, oloupaných a nakrájených na asi 4 cm kousky
240 g tvrdého bílého chleba, nakrájeného na 6cm kousky
4 lžíce extra panenského olivového oleje
4 plátky pancetty nebo slaniny
1 malá červená chilli paprička

Italští gurmániPostup:
Do velkého hrnce dáme vařit vývar. Přidáme brambory a necháme je uvařit do měkka. Když jsou brambory hotové, vyjmeme je z hrnce a do vývaru na chvilku namočíme chléb – vidličkou ho jemně zatlačíme dolů, aby se rovnoměrně namočil. Slijeme a rozdělíme na talíře spolu s bramborami.

Mezitím v pánvi rozpálíme olej a do křupava v něm osmahneme plátky pancetty a chilli. Rozložíme na teplé brambory s chlebem a podáváme.

Pokud byste si rádi uvařili více italských receptů, nahlédněte do kuchařky Když vaří dva italští gurmáni již zmíněných kuchařů Antonia Carluccia a Gennara Contalda, kterou vydala Euromedia Group k.s., Ikar. Kniha nabízí více než 100 receptů, které vycházejí z tradiční domácí italské kuchyně a nad kterými se vám budou sbíhat sliny. Poznáte pokrmy od předkrmů až po dezerty, tak jak je vaří skuteční Italové. Opravdu nepostradatelná kniha pro každého skutečného milovníka italské kuchyně.
Více na: http://www.bux.cz/knihy/130130-dva-italsti-gurmani.html

Foto a zdroj: Euromedia, SXC

Když vaří dva italští gurmáni
3 hlasy, 4.33 prům.hodnocení (87% score)