Kde se vzala čokoláda

Autor | Prosinec 3, 2012
720-muscho_0018

Věřte nebo ne, ale kapka něčeho dobrého pro zahřátí v této dlouhé a nijak příjemné zimě může, kromě jiného, vonět tajemstvím dálek, sladkým mámením, exotickým kořením a probouzejícími se smysly. Stačí, když si dáte šálek pravé horké čokolády…

Začněme od Adama, vlastně od Kryštofa Kolumba, který sice objevil Ameriku, byť hledal něco úplně jiného, a co už vůbec netušil, byl fakt, že odstartuje závislost čokoládě doslova celých generací. Na tu pravou chvíli si svět ale počkal až do chvíle než další z námořníků – Hernand Cortéz – zabrousil k mexickým břehům, kde dobyl Aztéckou říši a ochutnal zvláštní hnědý nápoj – xocolatl připravovaný z kakaových bobů. Cortéz je s velkou slávou přivezl do Evropy, kde se ovšem nesetkal s nijak vstřícným přijetím. Toho se čokoládě dostalo až ve druhé polovině 16. století, kdy mexické misionářky přidaly do receptury cukr, a tím nápoj získal také na příjemné chuti.

Ďáblův nápoj
Čokoládu předcházela lehce frivolní pověst – připisovaly se jí afrodisiakální účinky, takže ji v její domovině mohli pít pouze muži. Evropské dámy si takové dobrodružství pochopitelně nemohly nechat ujít, byť jim to v mnohém znepříjemňovali církevní představitelé, označující čokoládu za ďáblův nápoj, právě pro její již zmíněné vlastnosti.

Kousněte si
Cesta čokoládové tabulky, stejně jako nápoje, začíná na kakaových plantážích. Mimochodem, věděli jste, že plody kakaovníku nerostou na větvích, ale obrůstají kmen? V nich ukryté boby se vyloupají, suší a dále se praží, drtí a zbavují slupek. Jádra se melou a ze vzniklé hmoty se lisováním oddělí kakaové máslo. To, co zbyde se pak zpracuje na kakaový prášek, který se v hnětači znovu smíchá s máslem, cukrem a dalšími přísadami. Výsledná čokoládová hmota se provzdušňuje a dále upravuje. Pak už nezbývá než vybrat správnou formu a tvořit tabulky, bonbony, zkrátka na co si vzpomenete. Jednoduché, viďte, ale opak je pravdou. Aby vznikla opravdu kvalitní čokoláda, musí se vyrábět podle velmi přesného receptu. A ty jsou svými výrobci střeženy jak oko v hlavě.

Čokoládová kultura
Čokoláda se stala námětem řady knih, z nichž asi nejznámější je Karlík a továrna na čokoládu – příběh, který se dočkal také filmové podoby. Ostatně, pohyblivé obrázky nabídly divákům další voňavou podívanou, plnou hořkosladké poetiky a tajemství, vyvolávající nejenom úsměvy, ale i slzy, nazvanou jak jinak než Čokoláda. Pro neznalce je třeba říci, že hlavní hrdinkou je tak trochu záhadná Vivian, která si v tradiční francouzské vesnici otevře obchůdek s čokoládou. Nejenom, že vyrábí dobroty, ale také připravuje čokoládové nápoje.
A jeden takový teď nabízíme i vám:

Mayská horká čokoláda

Suroviny:
2 šálky vody
1 chili paprička rozříznutá na polovinu s odstraněnými semínky
1 vanilkový lusk,
1 – 2 skořicové tyčinky
3 tabulky hořkosladké čokolády nakrájené na malé kousky
2 polévkové lžíce cukru nebo medu
Podle chuti: 1 polévková lžíce nasekaných mandlí nebo lískových oříšků
1 smetana ke šlehání

Do kastrolu vlijte vodu, přidejte chili papričku a nechte vařit tak dlouho, dokud se tekutina nevyvaří na jeden šálek. Odstraňte chili papričku, slijte vodu do další nádoby a nechte stranou. Do menšího kastrolu vlijte smetanu (lze nahradit plnotučným mlékem, přidejte rozříznutý vanilkový lusk a skořicovou tyčinku. Vše nechte vařit, dokud se kolem okraje neobjeví bubliny. Ztlumte příkon sporáku, přidejte čokoládu a cukr nebo med. Občas zamíchejte, dokud se čokoláda a cukr nerozpustí. Kastrol odstavte, vyndejte vanilkový lusk a skořici. Přidejte chili vodu, ale opatrně, průběžně ochutnávejte, zda není chuť nápoje příliš ostrá. Pokud vám čokoláda příliš zhoustla, rozřeďte ji plnotučným mlékem.

Servírujte v malých šálcích, povrch ozdobte mandlemi nebo oříšky a čepičkou pevně ušlehané smetany.

Muzeum čokolády
Čokoládových střípků, ať již pravdivých nebo domnělých, by se našlo mnohem víc. Pokud jsme vás lapili do čokoládových sítí a vy byste rádi dozvěděli i to, na co se tady nedostalo, zastavte se v pražském Muzeu čokolády v Celetné ulici, kde na vás čekají další informace z historie, vzniku a vývoje čokolády. Budete si také moci prohlédnout unikátní sbírku, která čítá téměř 1000 exponátů. Kromě toho se zde seznámíte s výrobou, od základních surovin až po finální výrobky.
A komu se budou sbíhat sliny, může ochutnat i některé z čokoládových výrobků, které se v muzeu připravují.

Foto: Muzeum čokolády, SXC, archiv autorky

Kde se vzala čokoláda
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)