K podzimu patří burčák

Autor | Září 4, 2013
931-burcak

Už jste pili burčák? Letos je prý obzvlášť povedený. Připravili jsme pro vás pár rad, jak vypadá správný burčák, kde ho nakupovat a kolik ho vypít. Při správném zacházení je to pro lidský organismus blahodárný nápoj. A tak nezapomeňte: vždy jenom sklenku na zdraví…

Hned na začátek je ale třeba si říci, cože to ten burčák vlastně je. Tady by se hodilo srovnání s chytrou horákyní ze stejnojmenné pohádky. Mluvíme totiž o víně nevíně, lépe řečeno tom, co mu předchází, a sice kvasícím moštu. Burčák je tedy výsledkem jedné etapy zpracování révy vinné, jejíž přeměna ve víno začíná vylisováním hroznů na mošt, který díky kvasinkám začne ihned kvasit, jinak řečeno probíhá v něm přeměna cukrů na alkohol za unikajícího dozoru kysličníku uhličitého. Tuto první fázi, neboli bouřlivé kvašení, mají na svědomí hlavně ,,divoké“ kvasinky. Ty žijí přibližně do chvíle než v moštu nastoupá alkohol do 6% obj., pak odcházejí do věčných lovišť a nastupují vinné kvasinky, které celý proces, jehož výsledkem je klasické víno, zdárně dokončí.

Doporučit značku…?
… tak to opravdu u burčáku nelze. Jelikož neustále pracuje, jeho chuť se mění z hodiny na hodinu. Určitým vodítkem tak může být fakt, že nejlepší burčák je údajně takový, jehož obsah alkoholu činí cca 6 % obj. V tu chvíli by měla být prokvašena přesně polovina cukrů, burčák není ani sladký, ani trpký, ale vyvážený. Jenže tento optimální stav trvá pouze půl až jednu hodinu. Je-li mošt sladký, měl by vinař chvíli počkat, je-li trpčí a kyselejší, vinař zaspal vrchol a nezbývá než čekat zase do další sklizně.

Jak poznáte kvalitní burčák
Dobrý burčák charakterizuje mléčně bílá barva, samozřejmě až na druhy připravené z modrých hroznů. Pak mluvíme o červeném burčáku, který je ale poměrně vzácný, protože vinaři si červený mošt raději šetří pro klasické víno. Jestliže budete pít burčák přímo ve sklípku u vinaře, dostanete ho ještě teplý. Nápoj totiž stále kvasí, a tak se vlastně sám ,,ohřívá“. Ve skleničce jemně perlí a svěže voní. Stejně svěží a vyrovnaná by měla být i chuť, v níž znalec rozpozná, o kterou odrůdu se jedná.

Lék? Jak se to vezme…
Jelikož se jedná o nápoj, v němž se prohánějí živé kvasinky a spousta hodnotných látek: bílkoviny, vitamíny (především skupiny B), cukry a nízký obsah alkoholu, můžeme burčák označit za zdraví prospěšný nápoj, který má blahodárný vliv na zažívací ústrojí. Říká se, že člověk by měl vypít tolik burčáku, kolik má v těle krve. Pravdou je, že při průměrném množství krve – cca 4-5 litrů, byť s ohledem na nízký obsah alkoholu v burčáku, by to nejspíš byla pořádná dřina s ,,běhavými“ následky… Proto byste měli ochutnávat v duchu hesla – ,,všeho s mírou“.

V obchodě či u silnice
Nákupu u stánků podél silnice se vyhněte obloukem. Nahnědlý obsah láhví, většinou stojících na přímém slunci totiž nemusí ve skutečnosti obsahovat ani pravý burčák ale zkvašený jablečný mošt. Pokud nemáte šanci koupit burčák přímo od vinaře, poohlédněte se ve vinotékách, kde vám prodejce poskytne informace o odrůdě, místě původu a výrobci. Pokud přepravujete láhev s burčákem na větší vzdálenost, nechte ji pootevřenou, aby mohl unikat přebytečný kysličník uhličitý. Burčák je totiž věčný ,,pracant“ a pokud se láhev natlakuje, může následné otevření rovnat doslova výbuchu s nijak veselými následky.

Foto archiv autora a sklepy-morava.cz

K podzimu patří burčák
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)