Jak se vaří s brusinkami

Autor | Září 28, 2013
962-3

Americké brusinky patří mezi ovoce významně pozitivním způsobem ovlivňující náš organismus. Ale cranberries jsou nejenom zdravé, ale také velmi chutné jak ve studené, tak i teplé kuchyni, kde mají široké využití. Pojďme jich pár ochutnat…

V kuchyni se používají tři druhy brusinek, čerstvé, sušené či zpracované jako nektar.

Omáčky
Čerstvé americké brusinky obsahují pektin. Když se povaří s vodou a cukrem, začnou želírovat a vznikne hustá omáčka, která se skvěle hodí k drůbeži, zvěřině, zelenině (například dýni nebo červenému zelí) a také k dezertům nebo sýrům.

Z nadrobno pokrájených nebo rozmělněných brusinek a jablečné, pomerančové nebo ananasové šťávy můžete připravit chutnou ovocnou omáčku, tzv. relish. Ta se báječně snoubí s výraznými sýry a různými úpravami mas.

Od svačinek ke koláčům
Pokud míváte chuť na něco ,,jen tak k zakousnutí“, často a rádi takto hřešíte, zkuste sušené brusinky, které nabízejí zdravou alternativu, jak se zbavit pocitu hladu. Jsou výborné nejenom jako rychlý snack či přísada do müsli nebo jogurtu, ale v řadě receptů jimi lze nahradit čerstvé plody.

Přidejte je spolu s kořením – vanilkou a skořicí do pečených dezertů, muffinů, různých jablečných koláčů, ale také např. do žemlovky. Nebojte se je kombinovat s dalším podzimním ovocem – vlašskými ořechy, hruškami, ostružinami. Nejenom rozinky, ale také brusinky se dají nakládat do rumu a vychutnat si je můžete se zmrzlinou, pudinkem nebo jako přísadu v koktejlu.

Pijte brusinky…
… jsou zdravé. Brusinkový nektar můžete pít buď samotný, anebo z něj lze připravit spoustu vynikajících koktejlů. Díky své lehké nasládlosti a intenzivní ovocné chuti je jak stvořený pro kombinaci s vodkou nebo rumem, likérem či šampaňským.

Ovšem, stačí ho pouze smíchat s ledově vychlazenou minerálkou, další ovocnou šťávou nebo mlékem a máte po ruce skvělou limonádu či koktejl, ideální nápoje např. pro dětskou party.
V našich obchodech je k dostání hlavně červený brusinkový nektar. Existuje ale také bílý, který se získává ze zrajících bobulí před tím, než se zbarví do červena. Používá se především v profesionální gastronomii při míchání různých exotických koktejlů.

Tip:
Čerstvé brusinky můžete skladovat až tři měsíce v zeleninovém boxu chladničky. Pokud byste si chtěli vytvořit zásoby, jednoduše brusinky zamrazte: při –18 °C. Vydrží nejméně jeden rok.
Sušené Cranberries můžete doma uchovat nejméně rok, a to v provzdušněném uzavřeném obalu v suchu při teplotě nejvýše do 18 °C.

Foto a zdroj: AmerickéBrusinky.cz

Jak se vaří s brusinkami
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)