Jak na porcování kapra

Autor | Prosinec 5, 2012
1088-1

Vánoční svátky klepou na dveře a s nimi štědrovečerní kapr. Ne každý ale zvládá přípravu této ryby na jedničku, a tak leckdy se takové porcování může změnit i v pořádný horor. Ovšem pokud budete vědět jak na to, zvládnout rybí hostinu bude pro vás hračka…
Role průvodce správného rybího porcování – filetování se ujal bývalý šéfkuchař hotelu Le Palais Radek Šubrt, kterého můžete znát také jako porotce v soutěži MasterChef. Než se ale pustíte podle našeho fotonávodu do práce, nezapomeňte si připravit důležité pomůcky, a to především kvalitní ostré nože, vhodnou podložku a případně čistou utěrku, která vám pomůže při manipulaci s kluzkým kapříkem. Tak jdeme na to.

Nejprve vykuchanému kaprovi odřízneme hlavu.

Kapra nařízneme podél páteře.

V těchto místech provedeme řez podél páteře.

Řez vedeme od přední části směrem k ocasu.

Filet vyřízneme včetně kostí.

Filet očistíme a vyřízneme žeberní kosti.

Z filetu odřízneme jeho spodní část, tzv. pupek kapra.

Jednoduchým řezem z filetu odstraníme kůži. Jednodušším způsobem odstranění kůže je její stažení za pomoci kleští hned na začátku po odšupení a vykuchání kapra.

Odstraněná kůže a čistý filet z kapra.

Rozdělený filet kapra.

V případě potřeby můžeme maso dále rozdělit, například na přípravu rybích škvarků.

Vyžaduje-li to receptura, nakrájíme maso na steaky.

Při filetování nezapomeňme na kvalitní nože, které jsou základem pohodlné práce.

Foto: RybaDomácí

Jak na porcování kapra
3 hlasy, 5.00 prům.hodnocení (97% score)