Jablka na slano – vyzkoušejte kotletky s jablkovým čatní

Autor | Listopad 1, 2014
1038-kotlety

Jablka při správném uskladnění vydrží čerstvá celou zimu, přesto je proměňujeme v mnoho dalších podob. Vyrábíme z nich mošt, sušené křížaly anebo čatní, které má svůj původ v indické kuchyni. Pod tímto názvem se skrývá dochucovací omáčka podobná zavařenině, vyrobená z ovoce a koření. A obzvlášť jablečné čatní vynikne ve spojení s masem dokonalou lahodností a dodá pokrmu nový chuťový rozměr.

Pro 4 osoby
Příprava: 25–30 min.

Budete potřebovat:
8 vykostěných vepřových kotlet, každou o váze 150 g
4 lžíce olivového oleje
1 velkou cibuli, nakrájenou na kostičky
4 zelená jablka, nakrájená na kostičky
2 lžíce octa rozmíchaného s 1 lžící cukru
hrst rozinek, nejlépe zlatých
lžičku mletého zázvoru a kurkumy
sůl a pepř, případně chilli
snítku tymiánu na ozdobu

1. Na větší silnostěnné pánvi rozpalte polovinu oleje a ze všech stran na něm opečte naklepané maso. Pokud si nejste jisti, jestli je dostatečně křehké, mírně ho posolte, podlijte třemi lžícemi vody a čtvrt hodiny duste. Pak ho přesuňte na mísu a uchovejte v teple.
2. Vlijte na pánev zbylý olej a opečte na něm cibuli i kostičky jablek. Přilijte ocet s cukrem, vsypte rozinky. Směs okořeňte – zázvor a kurkuma dodá vepřovému pikantní nádech a šťáva získá na výraznosti. Přikryjte poklicí a krátce poduste.
3. Přesuňte kotlety na talíř, přelijte přes ně jablkové čatní a ozdobte tymiánem. Podávat můžete s rýží, ale stačí i bageta nebo chléb.

Tip redakce: V čase Svatomartinských vín si k tomuto pokrmu připijte Svatomartinským Muller Thurgau.

Foto a zdroj: www.svatomartinskevino.cz

Jablka na slano – vyzkoušejte kotletky s jablkovým čatní
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)