Džemy trochu jinak

Autor | Září 4, 2012
909-2

Léto je období zavařování. Vedle kompotů se ve spížích nejčastěji vyskytují chutné a voňavé džemy. Jejich výroba je poměrně jednoduchá a výsledek ještě lepší. Dnes vám nabídneme jednoduchý postup k vlastnímu zavařování džemů a švestky trochu jinak…

Švestkový džem s limetkou a zázvorem

Tento džem má příjemně pikantní chuť a lze ho použít i jako přílohu k pečeným masům.

Budete potřebovat
10 šálků švestek, vypeckovaných a nakrájených na čtvrtky
5 šálků cukru
šťáva ze dvou limetek, jemně nastrouhaná kůra ze dvou limetek
3 polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 kávová lžička sušeného zázvoru

Postup:

1. Všechny ingredience umístěte do hrnce a přiveďte k varu.
2. Rychle vařte na středním stupni, dokud džem nezačne houstnout.
3. Stáhněte plamen a za stálého míchání vařte dalších 15 minut.
4. Jakmile džem dostatečně zhoustne, odstavte hrnec ze sporáku.
5. Naběračkou plňte směs do připravených vypláchnutých sklenic.
6. Sterilujte obvyklým způsobem dalších alespoň 15 minut.

Tip:
Místo limetek použijte zralé citrony.

Zapojte mikrovlnku

Pokud nevlastníte zavařovací hrnec či neumíte zavařovat v troubě, zkuste to v mikrovlnce. Je to snadné, bezpečné a hlavně rychle hotové.

Budete potřebovat:
1 chemicky neošetřený citron
500 g ovoce bez stopek, případně pecek
335 g (1 ½ šálku) želírovacího cukru

Postup:
Do mísy vhodné pro mikrovlné ohřívání vymačkejte šťávu z citronu, naskládejte ovoce a kůru z citronu. Nezakryté vařte na nejvyšší stupeň 6 minut, občas zamíchejte.
Přidejte cukr a opět vařte na nejvyšší stupeň, tentokrát 20 minut nebo dokud džem nezačne tuhnout.

Tip:
Zda je džem hotový, želíruje, poznáte tak, že ho trochu nalijete na talířek, který jste předem vychladili v lednici a prstem ,,projedete“ skrz něj. Jestliže se džem zkrabatí a zůstane oddělený (na dvě půlky, je připravený k plnění do sklenic.

Foto: Taste, S.Hawkins, Ian Wallace, Zaar

Džemy trochu jinak
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)