Dýňová polévka se šalvějí

Autor | Říjen 13, 2013
1514-polevka

Tak nám přituhlo a do jídelníčku se zvolna navracejí horké polévky. Pro tu dnešní jsme zvolili dýni, a to nejenom proto, že dozrává právě na podzim, ale je také významným produktem poskytujícím našemu tělu důležité vitamíny a minerály: B1, B2, B3, betakarotén, draslík a další minerální látky.

Dýni bychom měli konzumovat při onemocnění žaludku a slinivky. Současně působí jako podpůrný prostředek při poruchách srdce a ledvin. A pány určitě bude zajímat, že dýňová semínka příznivě ovlivňují prostatu.

Na polévku budete potřebovat:
1 malá dýně
4 polévkové lžíce olivového oleje
6 polévkových lžic rozpuštěného másla
2 středně velké cibule nasekané na jemno
2 utřené stroužky česneku
4 – 6 šálků kuřecího vývaru
Sůl a čerstvě nastrouhaný pepř
9 šalotek, přepůlených podél
18 snítek čerstvé šalvěje
2 šálky oleje

Postup:
1. Předehřejte troubu na 250°. Dýni rozčtvrťte a zbavte semínek. Vykrojte dužninu, smíchejte ji s olivovým olejem a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem asi 30 minut. Po té odložte stranou a nechte vychladnout.
2. V hrnci nechte rozpustit 4 lžíce másla. Přidejte cibuli, česnek a smažte, dokud přísady nezesklovatí. Přidejte dužninu a vařte dalších 5 minut.
3. Přilijte kuřecí vývar a nechte vařit cca 30 minut. Po té nechte hmotu lehce zchladnout, vlijte do mixéru a mixujte do hladka. Směs vraťte zpět do hrnce.
4. V malé pánvi rozpusťte zbývající máslo, přidejte šalotky a fritujte do zlatova, asi 15 min.
5. Polévku servírujte ozdobenou snítkami šalvěje a 3 šalotkami na každou porci.

Foto: Saveur-Richard Ross

Dýňová polévka se šalvějí
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)