Čočka po španělsku

Autor | Srpen 4, 2012
1411-spanelska-cocka

I v létě přijde vhod polévka na zahřátí. Tentokrát jsme vybrali čočkovou – tip ze španělské kuchyně. Voní čerstvou zeleninou, kořením a kvalitní klobáskou. Stačí jen ochutnat…

Tato hustá čočková polévka patří mezi jídla „de cuchara“, volně přeloženo „na lžíci“ (jedná se především o vydatné pokrmy z luštěnin). Je typická pro celé Španělsko.

Budete potřebovat:

250 g čočky
1 zralé rajče nebo 80g Heinz TOMATO FRITO – rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem
1 mrkev
1/2 červené a 1/2 zelené papriky
1 cibule
4 stroužky česneku i se slupkou
lžíce sladké mleté papriky
1 nožička klobásy chorizo
špetka mletého římského kmínu
sůl
2 střední brambory

Postup:
Do hrnce vložíme čočku, celé rajče nebo rajčatové pyré, celou mrkev, cibuli, česnek, chorizo, zalijeme vodou, přidáme mletou papriku, sůl a vaříme 20 minut, poté vyjmeme zeleninu a rozmixujeme ji.

Vrátíme ji do polévky spolu s nakrájenými bramborami a vaříme dalších 20 minut. Ke konci vyjmeme chorizo a nakrájíme na kolečka. Tato polévka se tradičně podává v kameninové míse. Některé kuchařky přidávají do polévky během varu pár kapek octa.

Foto a zdroj: Jak chutná Andalusie, edice ČT

Čočka po španělsku
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)