Chytré trouby

Autor | Listopad 17, 2012
620-whirlpool2

Dobrý recept na voňavou buchtu či pěkně propečenou husu je část kulinářského úspěchu. Tu další představuje kvalitní trouba. Dnešní přístroje pečou, grilují, ale také dusí, a šetří čas, protože v nich můžete připravit několikero různých druhů jídel najednou.

Něco začíná od Adama, něco od průmyslové revoluce. A přesně tak to bylo s železnými sporáky a troubami, které nahradily kotle či rožně zavěšené v krbech nebo nad kuchyňskými ohništi. Na ten správný model si ale hospodyňky musely počkat až do roku 1834, kdy se ve Spojených státech objevil typ, vhodný do kuchyně běžné velikosti.

Chytré trouby
Kam kráčí technika, je v běžném životě, kromě jiného, vidět právě na kuchyňských spotřebičích. A trouby udělaly od těch prvních, železných, pořádný skok. Nemáte příliš zkušeností s vařením? Nevadí. Inteligentní trouba současnosti vám nabídne z několika možností úprav masa či pečení sladkých nebo slaných jídel. Řekne vám nejenom, zda umístit pekáč nebo plech v troubě dolů, doprostřed či nahoru, ale také za vás pohlídá úpravu teploty během vlastního procesu. Jak celý systém funguje? ,,Ovládací displej JET MENU nabídne jednoduché nastavení hodnot pro přípravu daného jídla a dokonalou kontrolu nad celým procesem,“ vysvětluje Kateřina Jíchová ze společnosti Whirpool. ,,Displej komunikuje pomocí jednoduchých jasně srozumitelných symbolů a krátkých textů. Stiskem jediného tlačítka tedy zvolíte recept – způsob přípravy vybraného pokrmu, a trouba se už o vše postará.“

Některé trouby ale také umožňují si vytvořit vlastní postup přípravy a uložit ho do paměti přístroje. To je výhodné ve chvíli, kdy vaříte podle specifických receptů. ,,Lépe vybavené programátory např. ukazují nastavenou + dosaženou teplotu v troubě, popř. teplotu dosaženou na termosondě, která se zapíchne do připravovaného pokrmu a následně hlídá teplotu uvnitř. Termosondou jsou vybaveny trouby ve vyšší cenové kategorii,“ dodává Luboš Filip ze společnosti Amica.

Některé trouby jsou také zajímavé svým objemem, díky, kterému je možné v nich péct tři různé druhy pokrmu.Ve třech prostorových variantách tak připravíte najednou kompletní oběd – maso, přílohu i moučník. ,,Je možné v nich péci současně při různé teplotě s pomocí tzv. rozdělovače, který jednotlivé pečící prostory dokonale tepelně izoluje, nebo samostatně pouze v jednom z nich,“ vysvětluje Martina Křižáková ze společnosti Indesit.

Kdo nevyužívá dvířka trouby jako odkládací plochu, může zvolit místo čelního otevírání boční. Je to výhodné obzvlášť u vestavěných přístrojů umístěných ve výšce, protože tak umožňuje lepší přístup k nádobám uvnitř trouby.

Také manipulace s vnitřním vybavením doznala praktických změn. Jak upozorňuje Slobodan Vukša z Gorenje na jedno z mnoha vylepšení, snadnou manipulaci s plechy vám umožní např. tyto výsuvné teleskopické drážky. Díky možnosti úplného vysunutí získáte nejenom lepší přehled o připravovaném pokrmu, ale zároveň se tak snižuje nebezpečí popálení. Navíc, což je výhodné ve chvíli, kdy potřebujete troubu vyčistit, jsou tyto drážky snadno odnímatelné.

Inteligentní trouby jsou vybaveny řadou technologií, které svému uživateli poskytují maximální komfort. ,,Tato kombinovaná parní trouba s funkcí 6. smysl vaření v páře je doslova kulinární kouzelník,“ podotýká Kateřina Jíchová z Whirpoolu. ,,Kromě běžných funkcí jako je horkovzduch, pečení, či gril nabízí i speciální funkce, které slouží např. ke kynutí, rozmrazování či udržování pokrmu stále teplého.

Novinkou je pak právě funkce 6. smysl vaření v páře, která při přípravě pokrmů využívá páru. 6. smysl řídí celý proces vaření v páře a vstřikuje její správné množství ve správný okamžik. Díky páře je pokrm na povrchu krásně hnědý a křupavý, uvnitř však zůstává měkký a šťavnatý. Pára se hodí jak k přípravě různých druhů mas, tak i např. k pečení pečiva. Díky páře lze navíc při přípravě pokrmů zkrátit dobu přípravy až o 35 %. Účinků páry se navíc využívá i při čistění trouby, pára totiž usnadňuje odstranění nečistot.

Čištění svépomocí
Vedle funkcí usnadňujících pečení jsou trouby současnosti vybaveny také řadou vychytávek pro lepší čištění. A začněme hned od povrchu, který je opatřen speciální bezotiskovou úpravou, zabraňující vzniků otisků prstů. Moderní trouby nabízí také tzv. pyrolytický systém, umožňující velmi snadné čištění vnitřku trouby. ,,Tato technologie spočívá v pokrytí stěn speciálním smaltem, který je mimořádně odolný vůči extrémně vysokým teplotám,“ vysvětluje Josef Kunický ze společnosti Fagor. „Principem činnosti pyrolytického čištění je vyvinutí teplot mezi 500-550°C, díky kterým se veškeré nečistoty uvnitř trouby doslova spálí. Po ukončení procesu pyrolýzy již tedy jen stačí vnitřek trouby setřít navlhčenou utěrkou, odstranit tak jemný popílek, ve který se všechna nečistota přeměnila a trouba je potom perfektně čistá.“ Některé přístroje jsou také vybaveny speciálními katalytickými panely, které se montují do vnitřních stěn trouby. Povrch panelů je opatřen speciálním mikroporezním smaltem, který vstřebává odstřikující tuk.

Tip do budoucna
Už dnes se trouby vedle své užitné funkce staly také designovým doplňkem kuchyně. Jejich zdánlivě nenápadná minimalistická tvář dokresluje svým odlehčeným pojetím moderní přístup k celkové atmosféře této exponované části bytu. Vzhledem k řadě činností, které dnes umožňuje v podstatě jeden přístroj, se zdá, že jejich výraz se soustředí do ještě většího intuitivního ovládání. Pak si přijdou na své i ti uživatelé, pro něž je zábranou ke koupi inteligentního přístroje především složitost jednotlivých postupů a s ním spojené mnohastránkové návody k použití.

Foto: Whirpool, Fagor, Amica, Gorenje, Indesit

Chytré trouby
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)