Celer – vášeň na talíři i…

Autor | Listopad 2, 2014
1039-losos

Lidé se dělí na dvě skupiny: ty, kteří milují celer, a ty, kdo ho z duše nenávidí. Ti druzí o hodně přicházejí, neboť celer má údajně afrodiziakální účinky. Odtud se mu také přezdívá hlíza vášně. Celer můžete použít jako zeleninu, koření nebo lék, pro jeho výrazné antibakteriální a desinfekční vlastnosti. Lze ho báječně kombinovat s řadou různých pokrmů v mnoha úpravách. My jsme pro vás dnes připravili…

Losos s celerovým pyré

Pro 4 osoby
Doba přípravy: 10 min., vaření 12–15 min.

Budete potřebovat:
4 kousky lososa, každý o váze asi 100 g
1 lžíci olivového oleje + ještě trochu na potření ryby
1,5 kg celeru (dvě středně velké bulvy), oloupaného a nakrájeného na kousky
4 lžičky hrubozrnné hořčice
4 lžičky citronové šťávy
200 g nakrájených čerstvých listů špenátu nebo kapusty (ze středu hlávky)
cukr, sůl a pepř na dochucení

1. Lososa trochu potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte ho na plech vyložený alobalem.
2. Kousky celeru v kastrolu zalijte studenou vodou. Osolte a přiveďte k varu, pak snižte teplotu a celer povařte do měkka; trvá to dvanáct až patnáct minut.
3. Gril předehřejte na střední teplotu. Prošlehejte hořčicí s citronovou šťávou, špetkou soli, pepře, cukru a lžící oleje.
4. Rybu grilujte čtyři minuty z každé strany. Mezitím z uvařeného celeru slijte vodu, ale trochu jí nechte stranou. Celer v kastrolu rozmačkejte, vmíchejte špenátové (nebo kapustové, spařené horkou vodou) listy a na mírném ohni promíchejte, aby špenát zavadl. Ochuťte lžící hořčičné směsi a promíchejte se lžící vody, v níž se vařil celer. Pyré by mělo být vláčné, ani příliš hutné, ani příliš řídké. Je-li to nutné, osolte je a opepřete.
5. Při podávání na každý talíř navršte porci pyré, rybu položte navrch a všechno zakápněte zbylou hořčičnou směsí.

Tip redakce: Ač červené, je bílé, tedy ideální k rybě – Svatomartinské Veltlínské červené rané.

Foto a zdroj: www.svatomartinskevino.cz

Celer – vášeň na talíři i…
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)