Canaima – ztracený svět

Autor | Listopad 25, 2012
pabelon

Venezulela – to nejsou jen bělostné karibské pláže Santa Margarity a jedna z posledních bašt socialismu, je to i nádherná země s mohutnými veletoky, krajem stolových hor, vodopádů a nekonečných pralesů. Navíc cenově dostupná exotická destinace, kterou čeští turisté objevili teprve v roce 2005.

Canaimská laguna patří zcela zaslouženě mezi jedno z nejkrásnějších míst na světě. Pro nás Středoevropany, obklopené technikou a civilizací ze všech stran, je to kouzelné, polozapomenuté místo, kam nevede jediná silnice a doprava je možná pouze malými několikamístnými letadly. Není bez zajímavosti, že do kraje stolových hor a vysokých vodopádů umístil Sir Athur Conan Doyle děj románu Ztracený svět a na pláních okolo laguny se natáčely i záběry filmu Jurský park.

Ve skutečnosti jsou tepuis – stolové hory – opravdu jedním z mála neprobádaných míst, které chrání stovky metrů vysoké, téměř kolmé, skalní štíty. Nahoře panuje poměrně studené počasí s častými tropickými bouřemi. Nepřístupnost a stálé podnebí po miliony let jsou příčinou toho, že se zde vyskytují endemické druhy rostlin i zvířat – a vlastně ani výskyt Doyleových prehistorických zvířat dosud nikdo nevyvrátil (a samozřejmě ani neprokázal).

Voda ze stolových hor padá dolů v nesčetných vodopádech včetně nejznámějšího z nich Salto Angel, který je se svými 979 metry nejvyšším vodopádem světa. Jméno nemá nic společného s anděly, vděčí za něj americkému letci a dobrodruhovi Jimmymu Angelovi, který jej v roce 1937 objevil. Temné vody se pak řekou Carrao valí až ke Canaimské laguně.

Jezero laguny je napájeno několika menšími vodopády (Hacha, Golondrina, Wadaima a Ucaima), které spolu se stolovými horami Nonoy-Tepuy, Kuravaina-Tepuy a Topochi-Tepuy tvoří neopakovatelnou kulisu tohoto místa. Voda v laguně je červenohnědá díky vysokému obsahu taninu a minerálních látek, pláže jsou vzhledem přítomnosti křemenu růžové a koupání nelze odolat.

Jen pár minut od laguny leží jeden z nejkrásnějších vodopádů v regionu – El Sapo. V období deštů se přes skalní okraj valí mohutné přívaly vody, aby pod sebou vytvořily přírodní tunel.

Okolí laguny obývají původní obyvatelé, indiáni kmene Pemon. Jejich dnešní způsob života však již nemá s původními tradicemi mnoho společného a zjednodušeně se dělí na SI a NO, podle toho, zda volí nebo nevolí Chavese. A protože od něj mají domy i motory do tradičních dřevěných kanoí, tak ho i většinou volí.

Jak se sem dostat
Canaimská laguna je, jak už bylo řečeno, dostupná pouze letecky. Výlety sem pořádají snad všechny cestovní kanceláře na Santa Margaritě, kam směřuje většina českých turistů. Na výběr jsou jednodenní výlety pouze na Canaimu v ceně kolem 250-300 USD, nebo dvou až čtyřdenní výlety v cenové relaci od 450-600 dolarů, spojené s poznáváním delty Orinoka. Je na zvážení co vybrat, v každém případě je Orinoko podobně nezapomenutelný zážitek a jednodenní výlet pouze na Canaimu připomíná spíše štvanici.

Na závěr snad časté venezuelské přísloví – Barriga lleno, corazón contento – což znamená plné břicho, spokojené srdce. A svědčí nad jiné o přístupu Venezuelců k jídlu. Skončeme tedy tradičně receptem.
Pabello criolo je jedním z nejtypičtějších venezuelských jídel, barevně připomínajícím venezuelskou vlajku. Základem jsou černé fazole, vařená rýže, smažené banány (ve Venezuele se používá druh platanos, který je určen na vaření) a na vlákna natrhané hovězí maso. Zkazit se toho moc nedá, pouze banány v našich obchodech se nemohou karibským platanos rovnat.

Pabello criolo

Na 4 porce budete potřebovat:
- asi 600g kvalitního hovězího masa – svíčková nebo roštěnec
- 1/4 šálku oleje
- 1 nahrubo nakrájenou cibuli
- 1 najemno nakrájenou cibuli
- sůl a pepř
- najemno nakrájenou červenou papriku
- 3 stroužky utřeného česneku
- 2-3 šálky oloupaných nakrájených rajčat
- uvařené černé fazole – 4 porce
- vařenou bílou rýži – 4 porce
- 2 banány na smažení, použijte co nejzralejší, zelené by byly příliš suché.

Postup
V hluboké pánvi nebo v hrnci osmahneme na oleji ze všech stran hovězí maso (asi 4-5 minut z každé strany). Maso vyjmeme a necháme zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Osolíme, opepříme, zalijeme dostatkem vody a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme osmahnuté maso, stáhneme var a vaříme cca 1,5 hodiny. Maso vyjmeme a prsty, nebo dvěma vidličkami natrháme na vlákna. Zralé banány nakrájíme podélně, osmažíme na oleji, vyjmeme na ubrousek a necháme okapat.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli, papriku a česnek a lehce orestujeme. Vmícháme natrhané maso, trochu vývaru a pomalu vaříme – asi 15 minut.
Podáváme s vařenými černými fazolemi, vařenou bílou rýží a smaženými banány.

Foto / Video: Jan Nachtigal a archiv autora

Canaima – ztracený svět
3 hlasy, 5.00 prům.hodnocení (97% score)