Bramborovo-okurkový salát s brusinkami

Autor | Červenec 4, 2013
1915-salat

Bramborový salát trochu jinak, v letní odlehčené verzi. Okurka, brambory a sušené rozinky se najdou v každé kuchyni. Po té již stačí přidat cibuli, jogurt, ořechy a dochutit. Vhodné pro dietáře i pro ty, kteří mají rádi brambory na sto způsobů…

Suroviny pro 4 osoby:
500 g malých brambor (druh, který se nerozvaří)
1 malá cibule
4–5 lžic sušených amerických brusinek
½ chemicky neošetřeného citronu
4 lžíce jablečné šťávy
1 salátová okurka
sůl
150 g jogurtu (0,1% tuku)
2 lžíce slunečnicového oleje
pepř, kmín
1 svazek petrželky
1 lžíce vlašských ořechů

Příprava:
1. Brambory odtrhněte a uvařte ve slupce 15–20 minut. Mezitím oloupejte cibuli a nasekejte najemno. Brusinky nasekejte nahrubo. Z omytého citronu ostrouhejte najemno kůru a vymačkejte šťávu. Citronovou kůru a šťávu smíchejte s cibulí, brusinkami a jablečnou šťávou. Vše přiveďte k varu a poté sejměte z plotýnky.
2. Okurku oloupejte a rozkrojte podélně na čtvrtky. Semínka odstraňte a čtvrtky okurky nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte brusinky, jogurt a slunečnicový olej. Ochuťte pepřem, solí a špetkou kmínu. Petrželku omyjte, osušte, otrhejte lístky a nasekejte nahrubo. Na suché pánvi opékejte posekané ořechy, až se rozvoní.
3. Brambory slijte, nechte vychladnout, oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Zlehka smíchejte s okurkou, petrželkou a jogurtovou omáčkou. Salát podávejte posypaný ořechy.

Tip:
V létě je tento salát ideální jako lehká večeře, na podzim ho podávejte k pečené či grilované zvěřině nebo k houbovým jídlům.

Foto a zdroj: Americkébrusinky.cz

Bramborovo-okurkový salát s brusinkami
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)