Bourbone barbecue omáčka

Autor | Červenec 28, 2012
921-zebirka

Vynikající chuť této barbecue omáčky vás vynese v očích vašich přátel do gurmánského nebe. Kromě toho má také další přednost – díky silné chuti ji nemusíte používat jako marinádu, ale stačí, pokud s ní potřete maso rovnou během pečení nebo grilování.

Budeme potřebovat:
4 polévkové lžíce másla
¼ šálku olivového oleje
1 sladká cibule, nakrájená na kostičky
3 stroužky česneku, jemně nasekané
¼ šálku červeného vinného octa
3 šálky rajského protlaku
3 polévkové lžíce worcesterské omáčky
¼ šálku medu
4 polévkové lžíce hnědého cukru
2 polévkové lžíce sojové omáčky
1 polévková lžíce červené papriky
1 malá lahvička chilli omáčky
na špičku kávové lžičky černého drceného pepře
¼ kávové lžičky hrubé soli
½ šálku bourbonu
½ šálku melasového sirupu

Příprava:
Na pánvi rozehřejte olej a máslo a osmažte cibuli s česnekem dokud nezesklovatí (asi 5 min.) Přidejte zbytek ingrediencí, přiveďte k varu a dalších 30 minut zvolna vařte. Nezapomeňte pravidelně míchat. Jakmile směs lehce zhoustne, odstavte ji ze sporáku, nechte vychladnout a můžete plnit do sklenice, případně do jiné vhodné nádoby.

Tip:
Ke grilovaným či pečeným masům, které se marinovaly nebo připravovaly v silných nálevech, se hodí těžší kořenější víno. Ideální volbou bude Cabernet Sauvignon, leč gourmeti zvolí např. jihotyrolský Lagrein.

 Foto: Zaar-Rita

Bourbone barbecue omáčka
5 hlasy, 4.60 prům.hodnocení (91% score)