Asijská kuchyně Ariho Munandara – filety z mořského vlka glazírované v miso

Autor | Říjen 27, 2012
899-Ari-Munandar

Tento recept pochází z japonské kuchyně a připravil ho pro vás Ari Munandar – šéfkuchař restaurace Zinc a hotelu Hilton Prague Old Town. Asijská kuchyně znamená pro tohoto sympatického Indonésana více než srdeční záležitost a nutno dodat, že jí v srdci Evropy dodává překvapivý rozměr, lákající i ty, kteří se jinak neobejdou bez knedlíků či smaženého řízku.

Pro přípravu tohoto pokrmu Ari doporučuje mořského vlka z Chile, protože se jedná o bílou rybu, jejíž maso je pevné, podobně jako maso z tresky, ale není tak křehké.

Pro ozvláštnění receptu Ari zvolil pro přípravu filet namísto tradiční japonské úpravy pokrmů teriyaki jiný postup, a sice marinování v miso a dále opekání, dokud filety nezkaramelizují.

Jelikož má tento pokrm zejména sladkou chuť, Ari ji vyvážil restovaným špenátem a aby zalichotil také očím, přidal baby karotku a zvýraznil tak barevné spektrum. Jako omáčku použil pěnu vytvořenou z redukce marinády.

Suroviny: 1 porce
180 g filetů z mořského vlka (nebo jiné bílé ryby)

Na marinádu:
30 g pasty miso
30 ml Mirin (japonské sladké rýžové víno)
5 ml Mitsukan (japonský rýžový ocet)
10 ml sojové omáčky Kikkoman
5 g zázvoru, nakrájeného na plátky
30 ml vody nebo rybího vývaru

50 g špenátu
3 ks mladé karotky

Příprava:

1. Rybu očistíme a nakrájíme na porce (180 g).
2. Smícháme všechny suroviny na marinádu, slabě povaříme zhruba 20 minut, dáme na stranu a necháme vychladnout.
3. Rybu vložíme do marinády a dáme do lednice odpočinout alespoň na 20 minut.
4. Rybu vyjmeme z marinády, osušíme pomocí kuchyňské papírové utěrky, rozpálíme olej na pánvi, opečeme rybu po obou stranách, aby získala karamelovou barvu, poté vložíme do trouby a pečeme při 190° zhruba 6 minut.
5. Ozdoba: umyjeme mladou karotku, povaříme ve vroucí vodě 2 minuty, na pánvi podusíme listy špenátu.
6. Doprostřed talíře naaranžujeme špenát, okolo dáme mladou karotku a na špenát položíme rybu.
7. Pokrm ozdobíme pěnou, kterou vytvoříme zredukováním marinády, přidáme trochu mléka a elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny. Rybu poté přelijeme a servírujeme.

Tip: Všechny uvedené ingredience jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou či obchodech specializujících se na asijskou kuchyni.


Asijská kuchyně Ariho Munandara – filety z mořského vlka glazírované v miso
0 hlasy, 0.00 prům.hodnocení (0% score)